Επιμένουν στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία, με σύνθετη ονομασία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και το ΠΟΤΑΜΙ. Το κείμενο απόφασης Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

61

Η απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου, του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, (συναποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών, το ΚΙΔΗΣΟ και το ΠΟΤΑΜΙ), ήρθε να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ως συστατικού της νέας ονομασίας της FYROM.

Είναι μια απόφαση που παραγνωρίζοντας την βούληση των Ελλήνων που συμμετείχαν στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών (τα οποία χαρακτηρίζει ως λαϊκιστικά και ακραία), επιμένει στη συμφωνία για «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Τώρα η κυβέρνηση γνωρίζει πως διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να καλύψει τις επιθυμητές από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσεις. Αυτό «λυτρώνει» τους ΑΝ.ΕΛ που μπορούν χωρίς επιπτώσεις, στην συνέχιση του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, να ψηφίσουν όχι στην προωθούμενη συμφωνία με τα Σκόπια. Λυτρώνει όμως και τη Νέα Δημοκρατία που «θα περάσει το ποτάμι χωρίς να βραχεί» καθώς θα μπορέσει με θολή και γκρίζα διατύπωση να αποφύγει την ξεκάθαρη θέση «Όχι στην οποιαδήποτε χρήση του ονόματος Μακεδονία». Να αποφύγει την σύγκρουση με τον ξένο παράγοντα και να κάνει την «δέουσα» εσωτερική πολιτική, που θα της επιτρέψει να παρακάμψει την δεδηλωμένη αντίθεση του εκλογικού σώματος που την στηρίζει και που αρνείται να αποδεχτεί την αποδοχή μιας πολιτικής παραχώρησης του ονόματος Μακεδονία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (15 Φεβρουαρίου 2018)

Το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνει την απόφασή  του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM.

Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και  αποτελεσματική που θα  διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Επισημαίνουμε ότι η τυχόν «σαλαμοποίηση» της λύσης, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσει.

Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Οι χειρισμοί  της κυβέρνηση, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που  υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της,  υπέκυψε στα λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα   και ενίσχυσε τις ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων που   θέτουν πρόσθετες δυσκολίες σε ένα δρόμο ήδη δύσκολο.

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών που χειρίστηκαν το θέμα – ώστε να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή. Δυστυχώς δεν συγκαλείται  λόγω της διγλωσσίας μεταξύ των Κυβερνητικών εταίρων και της άρνησης της Ν.Δ.

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να μείνουμε μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις που δυσκολεύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.