Εγκρίθηκε η μελέτη για την εκβάθυνση του λιμένος Ναυπλίου, παρά τις αμφιβολίες της μείζονος αντιπολίτευσης. Το έργο θα κοστίσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ

104

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την μελέτη για την εκβάθυνση του λιμένος Ναυπλίου. Αντιρρήσεις που την οδήγησαν στην λευκή ψήφο, διατύπωσε η μείζων αντιπολίτευση, δια στόματος του επικεφαλής της Χρήστου Γραμματικόπουλου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων «Μέσα σε μια περίοδο κρίσης, με μειωμένους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση το 5,5εκ. ευρώ που θα διατεθούν για το λιμάνι του Ναυπλίου αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Ναυπλιέων.

Χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων ενέκρινε πλειοψηφικά, με τρεις μόνο λευκές ψήφους, την μελέτη εκβάθυνσης.

Το επόμενο βήμα είναι πλέον η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία θα ρυθμίσει και τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά σε 10-12 ημέρες περίπου.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν θα επιτρέψουν την προσέγγιση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων μέσα στο λιμάνι με σημαντικά θετικές επιπτώσεις στην τουριστική και εμπορική κίνηση του Δήμου».

Αιτιολογώντας την άρνηση παροχής θετικής ψήφου στην μελέτη (και όχι στο έργο), ο Χρήστος Γραμματικόπουλος δήλωσε «…όλοι θέλουμε το έργο αυτό επιτέλους να προχωρήσει, όμως στην μελέτη υπάρχουν δύο σημεία που κατά την γνώμη μου μπορεί να δημιουργήσουν μελλοντικά σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του έργου. Το ένα έχει να κάνει με το βάθος εκσκαφής στην λιμενολεκάνη οπού η μελέτη προβλέπει βάθος -8,10 μέτρα ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στα εννέα μέτρα (-9) την στιγμή που τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια μήκους 200 μέτρων έχουν βύθιση οκτώ (8) μέτρα συν ένα (1) μέτρο τον σχετικό αέρα. Και το δεύτερο προβληματικό κατά την γνώμη μου σημείο της μελέτης έχει να κάνει με την ενιαία μέση τιμή μονάδος του συνόλου των εκσκαφών στα έξι περίπου ευρώ (6 €/μ3). Εκτιμώ ότι με αυτήν την τιμή το έργο ενδεχομένως να μην βγει όταν τα βραχώδη εδάφη που αποτελούν σημαντικό κομμάτι των εκσκαφών έχουν κόστος πάνω από εικοσιπέντε ευρώ (25 €/μ3)…“.