Πληρώνουν τις παράνομες περικοπές συντάξεων και μισθών των στρατιωτικών κλείνοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων

23

Χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τα δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται στις πόλεις που φιλοξενούσαν τα καταργηθέντα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και βαφτίζοντας εκσυγχρονισμό την υποβάθμιση των μάχιμων μονάδων, η κυβέρνηση προχωρά στα σχέδιά της. Εξοικονομεί έτσι, τα αναγκαία κονδύλια για την επιστροφή των παράνομων περικοπών που είχε επιβάλλει επί των συντάξεων και των μισθών των στρατιωτικών.

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας, στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, αποκαλύπτει με σαφήνεια τις κρυφές σκέψεις της κυβέρνησης. «Πέραν της διακοπής της εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων επανεξετάζεται και η λειτουργία του, λαμβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των παραμέτρων που το επηρεάζουν», γράφει ο Πάνος Καμμένος, απαξιώνοντας να αναφερθεί, έστω, στο αίτημα του Δήμου Ναυπλιέων για παραχώρηση του συγκροτήματος του ΚΕΜΧ στον Δήμο.

Έτσι όμως φέρνει στο μυαλό μας την πραγματικότητα που μας διδάσκει ότι, ανά την Ελλάδα, τα μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα παραδόθηκαν και χρησιμοποιούνται για φιλοξενία παρανόμων μεταναστών. Μια προοπτική που ο κ. Καμμένος απέφυγε να αποκλείσει.

Εν τω μεταξύ η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με επιστολής της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά την αναθεώρηση των αποφάσεών τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

«Προς
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τις νέες δημοσιεύσεις στον Τύπο σχετικά με την κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας στις οποίες δραστηριοποιούνται Εμπορικοί Σύλλογοι που ανήκουν στην δύναμη της Ομοσπονδίας μας, μετά από την σχετική απόφαση του Υπουργείου σας και την ανακοίνωση των σημείων υποδοχής οπλιτών σε 23 περιοχές της χώρας από τις οποίες έχουν αποκλειστεί οι Περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, θα θέλαμε δια της παρούσης να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις Περιφέρειες Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, δυστυχώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα κέντρο υποδοχής οπλιτών σε καμία πόλη στις οποίες ήδη υπήρχαν Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και συγκεκριμένα στις πόλεις του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Τριπόλεως, της Σπάρτης και του Μεσολογγίου.
Σε προηγούμενο έγγραφό μας (αρ. πρωτ. 11454/31-1-18), σας είχαμε επισημάνει ότι οι αλλαγές στη δομή του στρατεύματος και η κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης στην οποία ήδη προχώρησε το Υπουργείο Άμυνας λόγω των ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες καθόσον τα συγκεκριμένα Κέντρα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας των πόλεων στις οποίες ευρίσκοντο, με πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τόσο για τους Δήμους όσο και για την εμπορική τάξη, καθώς ενίσχυαν τις τοπικές αγορές. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες μας όπως και των Εμπορικών Συλλόγων – Μελών μας δεν εισακούστηκαν κατά την λήψη των αποφάσεών σας.
Σας προειδοποιούμε ότι στις ήδη επιβαρυμένες από τα οικονομικά προβλήματα Περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας, θα δημιουργηθεί ένα περαιτέρω βαρύ κλίμα λόγω του αποκλεισμού τους από τα σημεία υποδοχής οπλιτών, το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, αφού θα δημιουργήσει καινούργια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους, την ίδια ώρα που σε όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας μας έχετε ήδη δημιουργήσει Κέντρα Υποδοχής Οπλιτών.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαγενάς

Ο Γεν. Γραμματέας Αντώνιος Καλοθέου»