Κατά του συλλαλητηρίου των Αθηνών τίθενται το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ. Αποδέχονται τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τους Σκοπιανούς

164

Τα κόμματα της κας Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), του κ. Θεοδωράκη ΠΟΤΑΜΙ), του κ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) και του κ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) ξεκαθάρισαν την θέση τους για το συλλαλητήριο δηλώνοντας ότι «Τα συλλαλητήρια αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά την ονομασία του κράτους των Σκοπίων δηλώνουν ότι υποστηρίζουν «Λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ), συνήλθε υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά στις 26 Ιανουαρίου 2018 και καθόρισε την δεσμευτική θέση των κομμάτων για τους βουλευτές που  το συναποτελούν, για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων και την διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου.

Το κείμενο της απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για την ονομασία της πΓΔΜ

«Το Κίνημα Αλλαγής σεβόμενο τις ευαισθησίες του ελληνικού  λαού για το θέμα της ονομασίας της FYROM εμμένει στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης  της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.

Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto  μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

Διαχρονικά εξάλλου, ο ευρύτερος πολιτικός μας χώρος επιχείρησε την επίλυση του προβλήματος (ενδιάμεση συμφωνία 1995, συστηματικές προσπάθειες του 2001), πρόβλημα που συντήρησε και επέτεινε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με λογικές μυστικής διπλωματίας, επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα και με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση.

Από την άλλη μεριά, η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα, επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ που έχει μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, να κρατά σήμερα αυτή τη στάση. Και οι δύο επιχειρούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό, δημιουργούν πολωτικές καταστάσεις που τελικά αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Τα συλλαλητήρια αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν δίνει και δεν θα δώσει λευκή επιταγή, τοποθετείται με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και αναμένει την πρόταση της Κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξει, για την τελική του τοποθέτηση».