Το Ρόδι Ερμιόνης αναγνωρίζεται ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, (Π.Ο.Π.). Δηλώσεις παραγόντων

176

Η αναγγελία της έγκρισης που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να χαρακτηριστεί το Ρόδι Ερμιόνης ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης,(Π.Ο.Π.), προκάλεσε ενθουσιασμό και ελπίδες στους παραγωγούς του εξαιρετικού αυτού προϊόντος. Προκάλεσε επίσης και θετικές δηλώσεις παραγόντων της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι, το Ρόδι της Ερμιονίδας διακρίνεται έναντι των άλλων ποικιλιών από την γεύση του και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια, προοδευτικοί  παραγωγοί  έχουν κάνει προσπάθειες καθετοποίησης στην επεξεργασία του προϊόντος με αποτέλεσμα την δημιουργία μικρών μονάδων εμφιάλωσης του Χυμού και μάλιστα χωρίς χρησιμοποίηση συντηρητικών.

 

Οικονόμου Λιάνα. Πρόεδρος του Συνεταιρισμού

Αναφερόμενη στην επιτυχία αυτή, η προέδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης κ. Λιάνα Οικονόμου δήλωσε  στο http://eikonoskopionews.blogspot.gr/,” Σήμερα και επίσημα εγκρίθηκε και κατοχυρώθηκε η προστατευόμενη ονομασία του φημισμένου Ροδιού Ερμιόνης για την Ελλάδα. Ηδη η αίτηση μας έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη από τις 4 Δεκεμβρίου για να εγκριθεί και διεθνώς. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα ώστε αυτό το ευλογημένο προϊόν της Ερμιονίτικης γης που πραγματικά δεν μπορεί να συγκριθεί κανένα άλλο μαζί του, να πάρει την διάκριση που του αξίζει. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δήμο Ερμιονίδας επί δημαρχίας κ. Δημητρίου Καμιζή για την οικονομική στήριξη της αίτησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης για τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π του Ροδιού Ερμιόνης. Τον μελετητή κ. Ηλία Ρούμπο και την Αναστασία Μπαστούνη για την πλήρη και καθ’ όλα ολοκληρωμένη μελέτη που παρουσίασαν ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Την Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων του Υ.Π.Α.Α.Τ και ειδικά τους κ.κ. Σέκκα, Μανανά και Μπακουλοπούλου ως εισηγήτρια της αίτησης μας. Τον Υπουργό Υ.Π.Α.Α.Τ κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την στήριξη του. Με την ελπίδα ότι αυτή η επιτυχία για το Ρόδι Ερμιόνης θα αποδώσει όχι μόνο προστιθέμενη αξία στο Ρόδι αλλά και περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του Τόπου μας θέλω να επισημάνω ότι τα πάντα κερδίζονται αρκεί να έχουμε όρεξη να αγωνιστούμε. Καλή και κερδοφόρα πορεία στο Ρόδι μας!”.

 

Το θέμα προκάλεσε και την θετική παρέμβαση αναγνώρισης εκ μέρους αυτοδιοικητικών προσωπικοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Ερμιονίδα», Γιάννης Γεωργόπουλος σε δημόσια ανακοίνωσή του αναφέρει «Ως παράταξη οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και να συγχαρούμε την πρόεδρο του συνεταιρισμού Ερμιόνης κ. Λιάνα Οικονόμου για τη μεγάλη συμβολή της καθώς και όλα τα μέλη του συνεταιρισμού γι αυτό το σημαντικό επίτευγμά τους».

Γεωργόπουλος Γιάννης. Επικεφαλής Δυνατής Ερμιονίας

 ΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

«Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Από σήμερα επίσημα το ρόδι Ερμιόνης εξασφάλισε την προστασία ονομασίας προέλευσης Π.Ο.Π. Ως παράταξη οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και να συγχαρούμε την πρόεδρο του συνεταιρισμού Ερμιόνης κ. Λιάνα Οικονόμου για τη μεγάλη συμβολή της καθώς και όλα τα μέλη του συνεταιρισμού γι αυτό το σημαντικό επίτευγμά τους. Λέμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εκείνους που βοήθησαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια του συνεταιρισμού.

 

Δείχνουμε ως παράδειγμα προς όλους τον συνεταιρισμό Ερμιόνης και την διοίκηση τους. Ο αγροτικός τομέας της επαρχίας μας έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, που αγωνίζονται σκληρά για την καθημερινότητα, αλλά και την αναγνώριση του συλλογικού τους κόπου. Ευχόμαστε ακόμα το Π.Ο.Π ρόδι Ερμιόνης να είναι η απαρχή μιας σειράς κατακτήσεων προς όφελος του κοινού αγροτικού κλάδου της επαρχίας μας».

 

Λάμπρου Αναστάσιος. Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ Αναστάσιος Λάμπρου, ο οποίος έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Face Book: «Ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π του Ροδιού Ερμιόνης είναι πια γεγονός. Μια συλλογική προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης και του Δήμου Ερμιονίδας που ξεκίνησε από το 2012 ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο και στο Δ.Σ του Συνεταιρισμού για τις δυναμικές και αποτελεσματικές ενέργειες τους . Πάντα αξίζει να παλεύουμε για δύσκολους συλλογικούς στόχους οι οποίοι εξασφαλίζουν ενότητα κοινών ενεργειών με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική μας κοινωνία».