γράφει η Θέκλα Μεταξά
-ερευνήτρια αστρολογίας
Κατά τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του Χριστιανισμού, και όταν αυτή η νεαρή θρησκεία αναπτυσσόταν και εξαπλωνόταν, υπήρχε ένας γενικευμένος τρόμος για τα αστέρια, αλλά ταυτόχρονα και μια πλατειά χρήση της αστρολογίας. Αυτός ο τρόμος ήταν πραγματικά μια δεισιδαιμονία, και υπήρχε η πίστη πως ο μοναδικός τρόπος να κατευνάσουν τη δυσμένεια των άστρων ήταν η χρήση της μαγείας.
Ένα από τα βασικά καθήκοντα της εκκλησίας, ήταν να μειώσει αυτή την αστρολογική «δεισιδαιμονία» που, όπως νόμιζαν, ήταν κατάλοιπο της προηγούμενης παγανιστικής θρησκείας (έτσι συνήθιζαν να ονομάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό). Φυσικά, η νεαρή θρησκεία, δεν μπόρεσε να πετύχει ολοκληρωτικά το στόχο της. Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν, και παρά τη θρησκοληψία που επικρατούσε σε ορισμένες χώρες, η μελέτη των άστρων δεν εγκαταλείφθηκε από τον κόσμο.
Μερικούς αιώνες αργότερα, κατά την ελισαβετιανή εποχή, σιγά-σιγά, επικράτησε η άποψη, ότι τα αστέρια δεν ήταν πάντοτε δυσμενή, ούτε υπήρξαν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις διάφορες καταστροφές.
Αυτό που προκάλεσε την τυραννία της κακοτυχίας ήταν ο μύθος για την πτώση του ανθρώπου από τον Παράδεισο. Έτσι λοιπόν, για να επιτευχθεί η ισορροπία στο σύμπαν, καθορίστηκαν κάποια αστέρια να έχουν αρνητικές επιρροές και κάποια να είναι καλότυχα. Ορίστηκε λοιπόν, η γλυκιά και ευγενική Αφροδίτη να μειώνει τη δυσμένεια του Άρη, και ο δυνατός Δίας, να καταστρέφει τη δυσμένεια του Κρόνου.
«Τη μοίρα μπορείς να την αποφύγεις, αν της αντισταθείς, ενώ αν την αγνοήσεις θα σε κατακτήσει» συνήθιζαν να λένε κάποιοι σοφοί της εποχής. Πίστευαν ακόμα ότι με τη δύναμη της γνώσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή να μετριάσουν την επιρροή των άστρων. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που υποστήριξε ο μεγάλος αστρολόγος και μαθηματικός του 2ου μ.χ.χ. αιώνα, ο Πτολεμαίος ο Αλεξανδρινός, ο οποίος έλεγε πως «ο σοφός κυβερνάει τ’ άστρα».
Αν λοιπόν οι άνθρωποι της Αναγέννησης συμφιλιώθηκαν με την Αστρολογία και τις προβλέψεις, μοιάζει ουτοπικό το γεγονός ότι σήμερα μετά από τόσους αιώνες, υπάρχουν άτομα που ακόμα φοβούνται τα άστρα. Να θυμηθούμε ότι τα Ομηρικά Έπη είναι γεμάτα από αστρονομικές παρατηρήσεις και αστρολογικές προβλέψεις. Τα άστρα δεν είναι εχθροί μας, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη θέση μας στο σύμπαν, μας προειδοποιούν και μας προετοιμάζουν. Εχθροί μας είναι οι δεισιδαιμονίες, η άγνοια, οι φόβοι για καταστροφές, δαίμονες, σατανάδες και η άποψη περί παντοδυναμίας της μαγείας.
Το σύμπαν φτιάχτηκε για μας, το ίδιο και τα ουράνια σώματα.
Είναι εντυπωσιακό. Ο παραιτηθείς μετά πολλών επαίνων αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος παραδέχτηκε ότι συμφώνησε και…
Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Αργολίδας για…
Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…
Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…
Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…