Ο ερχομός του γεωτρύπανου Saipem 12000 της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ

γράφει ο Ν. Λυγερός

 

Την ώρα που όλοι ασχολούνται με το τι θα πει και τι θα κάνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, η Κύπρος συνεχίζει το ερευνητικό της πρόγραμμα ακάθεκτα χάρη στα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τις ξένες εταιρείες. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι ο ερχομός του γεωτρύπανου Saipem 12000 της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ για να κάνει γεώτρηση στο κοίτασμα-στόχο Καλυψώ στο θαλάσσιο οικόπεδο 6. Δηλαδή την ώρα που οι περισσότεροι αναρωτιούνται ακόμα ποιο θα είναι το μέλλον της Κύπρου η ίδια όχι μόνο το δείχνει αλλά το ζει.

Επίσης, βλέπουμε ότι η ENI θα ξεκινήσει την τρίτη της γεώτρηση μετά από αυτές που έκανε στα κοιτάσματα-στόχοι Ονασαγόρα και Αμαθούσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 9. Και παρόλο που διαθέτει τα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 3 που είχε αποκτήσει με το 9, δίνει προτεραιότητα στο 6 λόγω των νέων σεισμικών δεδομένων μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Γεωπολιτικά αυτή η έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 έχει τη σημασία της αφού θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο λειτουργεί καταλυτικά για την απελευθέρωση της Κύπρου αλλά ενισχύεται και αναβαθμίζεται από τα ίδια της τα εργαλεία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σχολιάστε ελεύθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ;

Άραγε ο Κώστας Μπακογιάννης είναι διπολικός;

«Είσαι αμετανόητος δολοφόνος; Και μάλιστα κατά συρροή; Είσαι βιαστής; Είσαι παιδεραστής; Γενικά εγκληματίας; Θέλεις να ...