Δύο Πανσέληνοι- Μία έκλειψη (Ιανουάριος 2018)

91
Θέκλα Μεταξά

Γράφει η Θέκλα Μεταξά

Ερευνήτρια Αστρολογίας

Συμβαίνει τακτικά, ένας μήνας να έχει δύο φορές πανσέληνο. Δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Αυτός ο Ιανουάριος όμως, έχει και την πρώτη έκλειψη της χρονιάς, στις 31, μαζί με την πανσέληνο. Πρόκειται για μια ολική έκλειψη Σελήνης, για την οποία θα γράψουμε κάποια άλλη φορά.

Κοιτάζοντας το χάρτη της Πανσελήνου της 31ης Ιανουαρίου, εντυπωσιάζομαι περισσότερο, βλέποντας τις τόσο σκληρές και δύσκολες όψεις που σχηματίζονται. Δεδομένου δε πως έχουμε την ίδια μέρα και την πρώτη έκλειψη του χρόνου, αναρωτιέμαι πόσα πολλά θα μπορούσε να αντέξει αυτός ο λαός, αν τα μηνύματα που στέλνουν οι αστρολογικοί χάρτες, επαληθευτούν.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσω πως οι πλανήτες και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα, δεν ευθύνονται για τις κακοτυχίες και τις δυστυχίες των ανθρώπων, ούτε τις προκαλούν. Τα ουράνια σώματα αντικατοπτρίζουν τα όσα συμβαίνουν στη γη, και υπάρχει μια αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες της δημιουργίας στο σύμπαν.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τη Σελήνη, το δορυφόρο μας;

«Θεά βασίλεια, φαεσφόρε, δία Σελήνη……»

Έτσι αναφέρεται στους Ορφικούς Ύμνους η Σελήνη, θεά βασίλισσα, φωτοφόρα, θεϊκή Σελήνη. Πόσα δεν έχουν γραφτεί για τη Σελήνη, πόσα τραγούδια, πόσοι θρύλοι, για τον πιο ρομαντικό πλανήτη, τον κοντινότερο γείτονα της Γης. Ολοστρόγγυλος ασημένιος δίσκος στο απόλυτο γέμισμά της, έχει εμπνεύσει ποιητές και τραγουδοποιούς όλων των εποχών, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Τη βρίσκουμε με τα ονόματα Λουσίνα, Σύνθια, Ντιάνα, Φοίβη, Λατόνα, Προσπερτίνα, Εκάτη, Αίγλη, Πασιφάη, Μήνη,  και πολλά άλλα. Το χρώμα της το γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι η ασημένια βασίλισσα της νύχτας.

Η τροχιά της Σελήνης ανάμεσα από τα 12 ζώδια ολοκληρώνεται σε 27 ημέρες, 7 ώρες και 43 λεπτά περίπου. Η μέση ταχύτητά της είναι 13 μοίρες, 10 πρώτα και 36 δεύτερα, αλλά κινείται πότε πιο αργά και πότε πιο γρήγορα, ποτέ όμως δεν ξεπερνά τις 15 μοίρες και 2 λεπτά σε διάρκεια 24 ωρών. Δεν γίνεται ποτέ ανάδρομη.

Κυβερνά το ζώδιο του Καρκίνου, είναι σε έξαρση στον Ταύρο, σε εξορία στον Αιγόκερο, και σε πτώση στο Σκορπιό. Κυβερνά τη γήινη τριάδα τη νύχτα, δηλ. τα ζώδια του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερου. Είναι θηλυκός, νυχτερινός πλανήτης, ψυχρός, υγρός και φλεγματικός.

Το όνομά της πιθανώς να προέρχεται από το σέλας (φως). Στην αρχαία ελληνική μυθολογία και ελληνική εθνική θρησκεία η Σελήνη, ή Μην (από τη σεληνιακή μηνολόγηση) είναι τιτανική οντότητα. Κατά την Θεογονία του Ησιόδου η Σελήνη είναι κόρη του Υπερίωνα και της Θείας και αδελφή της Ηούς (Αυγής), και του Ηλίου, ο οποίος τη φωτίζει αιώνια.

 Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Ο Σωκράτης την χαρακτηρίζει: «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς». Αυτά που έλεγε ο Σωκράτης τα υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι.

 Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πολλά για τη Σελήνη, τόσα που θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες  και το θέμα να μην εξαντλείται. Για μας τους αστρολόγους αναμφίβολα, η Σελήνη αποτελεί το Α και το Ω των σωστών προβλέψεων. Οι θέσεις και οι φάσεις της Σελήνης, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχαίων αστρολόγων, αποτελούν τη βάση για τις σωστές προβλέψεις και τη σωστή επιλογή κατάλληλης στιγμής για όλες τις δραστηριότητες.