O Γενικός Διευθυντής της ESA Jan Woerner μίλησε στο si-Cluster τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

52

Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Jan Woerner, επισκέφτηκε χθες τo si-Cluster  ως πρώτο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Corallia στο Μαρούσι, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Φορέων του ελληνικού οικοσυστήματος διαστημικής.

Ο κ. Woerner στην ομιλία του με θέμα «Space 4.0. Enabling Entrepreneurship» ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο Γενικός Διευθυντής της ESA τόνισε ότι το διάστημα εισέρχεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπου αλληλεπιδρούν καθημερινά πολλοί παράγοντες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και οι πολίτες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι απεύθυναν ερωτήσεις στον κ. Woerner σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της ESA, την εμπορική αξιοποίηση του διαστήματος και την συνεχώς ισχυροποιούμενη θέση της Ελλάδας στο διεθνές διαστημικό οικοσύστημα.

Ο κ. Woerner είπε κατά την επίσκεψη: «Βρίσκομαι στην Ελλάδα καθώς αναζητώ διαφορετικές προοπτικές μιλώντας με ανθρώπους της Διαστημικής Βιομηχανίας, πολιτικούς, μέλη του κοινοβουλίου αλλά και φοιτητές. Πιστεύω ότι αυτή η χώρα μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλα πράγματα στον Διαστημικό Τομέα».

Ο κ. Sanchez δήλωσε: «Σήμερα είχαμε τη μεγάλη τιμή να είμαστε ο πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του Γενικού Διευθυντή της ESA στην Ελλάδα. Το ελληνικό διαστημικό cluster αποτελεί πλέον σημαντικό παίκτη στην Ευρωπαϊκή διαστημική αγορά χάρη στη συντονισμένη και σκληρή δουλειά περισσότερων από 60 εταιριών, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων. Η ESA αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στο σχηματισμό μας ώστε να αναδείξουμε διεθνώς το τεράστιο δυναμικό της καινοτομίας Made in Greece».

Ο κ. Συννεφάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές δράσεις για το Διαστημικό Τομέα στη χώρα, κάποιες από αυτές θα ανακοινωθούν σήμερα και σταδιακά πρόκειται να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας».

Ο κ. Πότσης είπε: «Με την επίσκεψη του κ. Wörner σήμερα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά στον Τομέα της Διαστημικής Βιομηχανίας ότι η χώρα έχει περάσει στη φάση της ωριμότητας. Κάνουμε βήματα μπροστά προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δυναμικός πόλος ανάπτυξης καινοτομίας. Σε συνεργασία η βιομηχανία με τα πανεπιστήμια θα παράγουν προϊόντα με καθαρά εξαγώγιμο χαρακτήρα. Η ESA είναι ένας σημαντικός πυλώνας στη συγκεκριμένη προσπάθεια όπου εδώ και 10 χρόνια ενισχύει τη χώρα και τη βιομηχανία προκειμένου να πετύχει τους στόχους της».

Τον επικεφαλής της ESA συνόδευσαν ο κ. K. Schrogl, επικεφαλής του γραφείου σχέσεων με τα κράτη μέλη της ESA, ο κ. F. Salzgeber, επικεφαλής του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας της ESA και οι κ.κ. C. Giannopapa και M. Abete, σύμβουλοι σχέσεων με τα κράτη στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή της ESA. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο κ. Β. Μακιός, Γενικός Διευθυντής Corallia, ο κ. J. Sanchez, Πρόεδρος ΔΣ si-Cluster, ο κ. Α. Πότσης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΙΔΙΤΕ και ο κ. Γ. Συννεφάκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών της ΓΓΤΤ του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από το si-Cluster με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, του Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, της ΕΒΙΔΙΤΕ και τη χορηγία των μελών του si-Cluster Planetek Hellas και Adamant Composites .