Τα Γαϊδούρια οι Φραγκόκοτες και το Σανό

289

Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται να κρατήσει χαμηλό το ΦΠΑ στα δοκιμαζόμενα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από την ανεξέλεγκτη εισβολή λαθραίων μεταναστών και προσφύγων)αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να μειώσει το ΦΠΑ για τα γαϊδούρια, τις φραγκόκοτες και το σανό από το 24% στο 13%.

Θα πρέπει να ομολογήσω πως όταν διάβασα την σχετική είδηση, το μυαλό μου πήγε στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους ψηφοφόρους, αντιστοίχως. Αν με ρωτήσετε γιατί σκέφτηκα έτσι, μπορώ να σας εξηγήσω. Πιστεύω όμως πως το καταλαβαίνετε εύκολα και μόνοι σας.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω την σχετική απόφαση όπως δημοσιεύθηκε προ καιρού.

«Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 70 του νόμου 4472/2017, στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται από σήμερα τα εξής αγαθά και οι εξής υπηρεσίες:

  1. Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.
  2. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.
  3. Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων).
  4. Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά.
  5. Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.
  6. Υπολείµµατα και απορρίµµατα των βιοµηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασµένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσµατα των τύπων που χρησιµοποιούνται για τη διατροφή των ζώων».

Αντ.Ι.Γραφεύς