Παράξενη Πρωτοχρονιά

109
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά*

Όσο κι αν φαίνεται παράξενη αυτή η Πρωτοχρονιά για μας τους αστρολόγους, εμείς θα τη γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε, με βασιλόπιτες, γαλοπούλες, γέλια, και πολλές ευχές, που ελπίζω να πιάσουν.

Για την αστρολογία ως αρχή του χρόνου θεωρείται η 20η ή 21η Μαρτίου, δηλαδή η εαρινή ισημερία, τότε που ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του Κριού, και σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης. Και αυτό θεωρείται σαφώς λογικότερο, δηλαδή, το να αρχίζει μια νέα χρονιά, με την εποχή που αρχίζει η φύση να ανθίζει, έχοντας αφήσει πίσω ένα κρύο χειμώνα γεμάτο περιορισμούς και στερήσεις. Εφ’ όσον όμως έχει επικρατήσει το έθιμο να γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου, ας ρίξουμε μια ματιά στις αστρολογικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη στιγμή.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι θα έχουμε 4 πλανήτες πάνω στο ζώδιο του Αιγόκερου. Τον Αιγόκερο κυβερνάει ο Κρόνος, πλανήτης της συντήρησης, της σοβαρότητας, της περισυλλογής, αλλά και της στέρησης. Περιέργως, ο Κρόνος θα είναι εκείνος που θα κυβερνήσει τη χρονιά, εφ’ όσον θα είναι ο δυνατότερος τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος. Δεύτερος σε δύναμη πλανήτης θα είναι ο Άρης, πολεμικός, βίαιος, γρήγορος. Εκείνη τη στιγμή θα κυβερνάει τον 7ο οίκο, των ανοιχτών εχθρών. Η Αφροδίτη, που θα συμβολίζει το λαό, θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, πράγμα που την κάνει να θεωρείται «καμένη», δηλαδή αποδυναμωμένη. Η Σελήνη στους Διδύμους, ζώδιο της διπλωματίας, σε κακή σχέση με τον Ποσειδώνα και τον Ερμή, ενώ ο Άρης – ανοιχτός εχθρός- σε πολύ καλή σχέση με τον Ποσειδώνα, που θα βρίσκεται ορθόδρομος, και πάνω σε ζώδιο νερού.

Φαίνεται πως οι συζητήσεις γύρω από θέματα θαλασσίων οικοπέδων, ΑΟΖ, πετρελαίου, και τα σχετικά θέματα, θα φουντώσουν, και δεν θα λείψουν οι απειλές, που θα είναι πιο συγκεκριμένες αυτή τη φορά. Διεκδικήσεις νησιών και παραβιάσεις θα χτυπήσουν κόκκινο, και ο κίνδυνος συγκρούσεων είναι πιο ορατός από κάθε άλλη φορά. Εξουσία αβέβαιη και ασταθής, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη πως θα μπορέσει να επιβάλει τη θέλησή της σε παράλογες απαιτήσεις.

Όμως εμείς είμαστε απτόητοι, θα γιορτάσουμε, θα κόψουμε τη βασιλόπιτα, και θα ανταλλάξουμε ευχές. Ελπίζω το κομμάτι της πίτας που θα έχει το τυχερό νόμισμα, να είναι το κομμάτι της Πατρίδας.

Μια και αναφέραμε τη βασιλόπιτα, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι αυτό το έθιμο, υπήρχε στην Ελλάδα από τα πολύ αρχαία χρόνια. Πρόκειται για τον  θάργηλο άρτο των προγόνων μας που πρόσφεραν στους Θεούς σε όλες τις εορτές. Κάθε Αθηναίος στρατιώτης, πριν ξεκινήσει για τη μάχη, πρόσφερε στο Θεό Άρη τρία ψωμάκια, ένα για να πάει καλά, ένα για να νικήσει και ένα για να γυρίσει γερός. Οι κυνηγοί αφιέρωναν ψωμάκια στη Θεά Άρτεμη, και οι θεριστές στη Θεά Δήμητρα, τους λεγόμενους «πλακούντες» στη γιορτή των Θεσμοφορίων.

Θάργηλους άρτους αφιέρωναν και στο Θεό Απόλλωνα, κατά τη διάρκεια των Θαργηλίων.

Τα Θαργήλια γιορτάζονταν την 16η και την 7η ημέρα του μηνός Θαργηλιώνος προς τιμή του Απόλλωνος Δηλίου στην Αθήνα, τη Μίλητο, τη Δήλο και πολλές άλλες Ιωνικές πόλεις.

Με θάργηλα, ή με βασιλόπιτα, όπως κι αν γιορτάζεται η πρωτοχρονιά, εύχομαι να φέρει μια πνοή αισιοδοξίας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

 

* Η Θέκλα Μεταξά είναι Ερευνήτρια αστρολογίας