Η σφαγή των 39, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στους Μολάους Λακωνίας ήταν το προοίμιο του Μελιγαλά

565

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΕΛΑΣ κτύπησε μια πόλη της Πελοποννήσου (30-12-1943), και την απορφάνισε από τους κορυφαίους της Τοπικής Κοινωνίας, βάσει σχεδίου. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ έριξε τα θύματά του σε ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ. Οι 39 Μολαΐτες, αφού βασανίστηκαν άγρια, εσφάγησαν και ρίχτηκαν σε μια καταβόθρα του Πάρνωνα, την «Τρύπα του Ταράτσα». Οι περισσότεροι, ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί!

Το μαζικό αυτό απάνθρωπο έγκλημα έγινε ενώ ο λαός υπέφερε την τρίτη εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (1943) ευρισκόμενος υπό κατοχή και στερήσεις!
Τη σφαγή των Μολαϊτών, ο διακεκριμένος ιστορικός συγγραφέας της περιόδου εκείνης, Ιωάννης Μπουγάς, την ονομάζει «Μικρό Μελιγαλά». Όπως εξηγεί στο σκεπτικό του «… γιατί εκτός από τη ρίψη των θυμάτων σε καταβόθρα υπάρχουν και άλλα σοβαρά κοινά σημεία, τα οποία περιέχονται στην περιγραφή του εγκλήματος…»
Διαβάστε την αναλυτική εξιστόρηση των γεγονότων και την περιγραφή της τραγωδίας, όπως την έχει καταγράψει στο βιβλίο του «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44» (Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ) ΕΔΩ