Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη, που επιχειρεί να φωτίσει γνωστές αλλά και άγνωστες πλευρές της ζωής και του έργου του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό, διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης» περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή, που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του.
Ακόμη, εκτίθεται ψηφιακό αντίτυπο της ιδιόχειρης αφιέρωσής του στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην πρώτη σελίδα της μετάφρασης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Η αφιέρωση λέει: «Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελάδας, μ` εβγνωμοσύνη, Νίκος Καζαντζάκης, Αθήνα 1-1-35». Ο πρώιμος τρόπος γραφής του, ο οποίος, παρά τις τεχνικές ατέλειες, μαρτυρά πόσο σημαντική ήταν για τον συγγραφέα η υιοθέτηση από πολύ νωρίς της δημοτικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ύφους του.
Στo πλαίσιο της έκθεσης μάλιστα, το γραφείο της LEGO στην Ελλάδα μαζί με τον Σπύρο Γερόπουλο και τους Gricks – Adult Fans of LEGO (AFOL’s), δημιούργησαν μωσαϊκό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη με 45.000 LEGO τουβλάκια. Το μωσαϊκό θα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και είναι σε πραγματικό μέγεθος έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Νίκο Καζαντζάκη.
Η έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα (22.12.2017 – 24.02.2018) αναφέρεται στην «Οδύσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους. Παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Δήμος Βέλου Βόχας επιδιώκει με τη φωνή της νέας γενιάς να ενισχύσει τη συμμετοχή…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ» διοργανώνει την 16η Πανελλήνια Χορωδιακή Συνάντηση το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 στην…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Ο ΚΤΕΝΙΑΣ σας προσκαλεί σ’ ένα διήμερο δράσεων που θα…
Αύριο Σάββατο 23 και μεθαύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 18.00 στο Κλειστό γυμναστήριο Νέας Κίου, ο…
γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Γράφει ο Γιάννης Μαλτέζος στο προσωπικό του facebook, αναφερόμενος στο περιστατικό που…
Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Εθνικού…