1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

60
O Pr;oedrow thw Boyl;hw k. Bo;ytshw, sthn ;ekuesh Koinvnik;hw Oikonom;iaw, sthn TEXNOPOLH. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Την 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που στεγάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε στα περίπτερα, ενημερώθηκε για τις πολυποίκιλες δράσεις των συνεργατικών ομάδων και συνομίλησε με τους εκθέτες για τους στόχους και τις προοπτικές τους. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή του στην Έκθεση, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που έχουν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Κοινωνικής – Συνεργατικής Οικονομίας στην ανάπτυξη της χώρας.

«Ευτυχώς, πέραν από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, το θέμα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας το σήκωσε η ίδια η κοινωνία. Και το σήκωσε μέσα σε αυτά τα δραματικά χρόνια με τις πρώτες μορφές της πρωτόλειας κυβερνητικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Αυτό δημιούργησε την εμπειρία, το μεράκι, το κουράγιο  και ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό που μετουσιώθηκε πλέον σε αυτή την προσπάθεια την οποία η κυβέρνηση νομοθετικά υποβοήθησε και οριοθέτησε» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και συμπλήρωσε:

©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece

«Το 100% ή έστω το 90% της επιτυχίας οφείλεται στους πολίτες, στις εστίες δημιουργικών ανθρώπων, οι οποίοι με τη ζωντάνια τους την πρωτοτυπία και την καινοτομία τους αφήνουν ένα πολύ σοβαρό αποτύπωμα στην προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι ένα ικανό μέρος της μεγάλης προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που έχει ήδη ξεκινήσει και μετά τη λήξη του προγράμματος θα μονοπωλήσει τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη  τη διάσταση του περιβάλλοντος και της συνεργατικής οικονομίας. Έχουμε φύγει πια από τη μεταπολιτευτική λατρεία των πρώτων χρόνων για εκείνου του είδους τους συνεταιρισμούς, τις συνεργατικές οργανώσεις που έδωσαν και αυτές, τότε, το δικό τους αποτύπωμα. Μετά από πολλά χρόνια ξαναγεννιέται ο συνεργατισμός στον πυρήνα και στην καρδιά της οικονομίας. Με αυτή τη διάσταση, πιστεύω πως η σημερινή Έκθεση αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί απ’ όλες τις πλευρές

Ο Πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε πως το ζήτημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συζητήθηκε και στην χτεσινή τριμερή συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη ΛευκωσίαΣτην Κύπρο χτες είχαμε στην τριμερή και στη συζήτηση μας με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι είναι πρώτοι στον κόσμο στις startup εταιρείες και την καινοτομία, τους τόνισα ότι πλέον αυτές οι εταιρείες δεν μπορεί να αφορούν μόνο ως τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες μεταπωλούνται σε πολύ μεγάλα ποσά. Είναι ένας τομέας της οικονομίας εξαιρετικά ενδιαφέρον, πλην όμως, μόνο εάν διασυνδεθούν με τη συλλογική κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία μπορούν πράγματι αυτές οι καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες να «αυγατίσουν» και να δώσουν προστιθέμενη αξία και στο δυναμικό που ασχολείται, αλλά και στις χώρες που θα το κάνουν. Και έφερα ως παράδειγμα αυτή την Έκθεση, σε διεθνές επίπεδο, διότι ως τώρα η συζήτηση έχει πραγματικά περιοριστεί στην τεχνολογική της διάσταση» κατέληξε ο κ. Βούτσης.