“Χωρίς παρωπίδες…”

138

Άρθρο του Χρ. Γραμματικόπουλου*

Περί έργων και τεχνικού προγράμματος ο λόγος. Αρκετή κουβέντα γίνεται τελευταία για την προβληματική, αν μη τι άλλο, εικόνα του Δήμου μας στο κομμάτι των έργων. Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι διανύουμε μία από τις φτωχότερες σε σημαντικά έργα δημαρχιακές περιόδους. Ασφαλώς ο δήμαρχος και οι υποστηρικτές του δεν συμφωνούν, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Μα καλά δεν έχει γίνει τίποτα θα μου πείτε; Τα μηδενίζεις όλα; Ο δήμαρχος δεν θέλει να κάνει έργο; Όχι δεν τα μηδενίζω όλα, ασφαλώς και θέλει να παρουσιάσει έργο, όμως έργα από αυτά που αλλάζουν την μοίρα ενός τόπου, που θα τα θυμόμαστε μετά από μερικά χρόνια, είναι φανερό, δια γυμνού οφθαλμού, ότι δεν έχουν γίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Είναι μία πραγματικότητα που καταδείχθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου. Συζήτηση που κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα…Ρώτησα τον δήμαρχο, πολύ συγκεκριμένα, για μια σειρά έργων που μεταφέρονται σταθερά από χρονιά σε χρονιά χωρίς τελικά να εκτελούνται, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι και τίποτα σπουδαίο. Οι απαντήσεις που πήρα δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές. Φυσικά τον ρώτησα και για τα μεγάλα θέματα όπως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού μας, η δημιουργία μαρίνας σκαφών, το κλείσιμο της χωματερής στην Καραθώνα, τα χωροταξικά σχέδια που η ολοκλήρωση τους θα μας «έσπρωχνε» αναπτυξιακά, την υδροδότηση με πόσιμο νερό σημαντικών περιοχών του δήμου, την κατασκευή ενός καινούργιου σχολείου. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα, η λύση του καθενός από αυτά θα συνιστούσε από μόνη της και ένα σπουδαίο έργο κάθε φορά. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούσαν την προεκλογική ατζέντα του 2014 και όπως φαίνεται θα αποτελέσουν και την ατζέντα του 2019 τα λέει όλα. Υπάρχει σοβαρός πλέον φόβος να έχει καταναλωθεί μια ολόκληρη θητεία χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά σχεδόν τίποτα στον Δήμο μας.

Αυτό που μου έκανε όμως την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι τόσο στην πρωτολογία του όσο και στην δευτερολογία ο δήμαρχος δεν μας είπε ούτε τα έργα που έκανε την χρονιά που πέρασε ούτε για το τι σχεδιάζει για την νέα χρονιά. Όλοι οι προκάτοχοι του στην συζήτηση του τεχνικού προγράμματος μίλαγαν για τα πεπραγμένα τους και τους στόχους τους, υποστήριζαν το όποιο έργο τους και παρουσίαζαν την στρατηγική τους, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός αποτελούσαν την κορωνίδα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αντί αυτού μας παρουσιάστηκε ένα ξερό «πινακάκι» με μεταφερόμενες δράσεις από την περσινή χρονιά στην επόμενη με ελάχιστες αλλαγές. Μάλιστα για να “φουσκωθούν” τα νούμερα συμπεριελήφθη το «καταταλαιπωρημένο» έργο της εκβάθυνσης με το ποσό των 5,5 εκ. χωρίς να έχει ακόμη «κλειδώσει» η χρηματοδότηση του ( ας ελπίσουμε ότι του χρόνου επιτέλους θα ολοκληρωθεί ένα έργο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2014!!), επίσης προστέθηκε και το ποσό των 1,4 εκ του Υπουργείου Εσωτ. για τα σκουπίδια (χρηματοδότηση εγκεκριμένη από το 2015!! εκ΄της οποίας οι 600 χιλιάδες αφορούν την εγκαταλειφθείσα τοπική διαχείριση με το Άργος).

Αν λοιπόν αφαιρεθούν αυτά, μας απομένουν περίπου 2 εκ. που αφορούν κυρίως ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις και επούλωση λάκκων. Από τα λίγα θετικά η πρόβλεψη για δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στο Δρέπανο με προϋπολογισμό 350 χιλ. Στις μελέτες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού έχουν προβλεφθεί περίπου 500 χιλιάδες έναντι 900 χιλιάδων πέρσι, με τις περισσότερες να μεταφέρονται από την προηγούμενη χρονιά. Είναι δε γνωστό ότι χωρίς μελέτες χρηματοδότηση δεν υπάρχει, άρα και έργα δεν γίνονται. Οι μελέτες όμως προϋποθέτουν ιδέες, φαντασία, όραμα και τελικά στρατηγική. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που χωλαίνει σήμερα ο δήμος μας, με τελικό αποτέλεσμα να μην συντελείτε αξιόλογο έργο.

Συμπερασματικά, ένα τεχνικό πρόγραμμα φτωχό και άτολμο. Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεν μπόρεσε να το υποστηρίξει και ανάλωσε όλο του τον χρόνο επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας την ως την αποκλειστική υπεύθυνη για όλα τα δεινά του τόπου μας…άποψη που φυσικά δεν αντέχει καν σε σχολιασμό…

Τέλος, για όσους άντεξαν να διαβάσουν ως εδώ, μια μικρή αναφορά για τις προτάσεις που οφείλει υποτίθεται να κάνει η αντιπολίτευση… αν και έχω την ένσταση μου, αφού τις προτάσεις της, κάθε παράταξη τις είχε αναλυτικότατα παρουσιάσει προεκλογικά στα προγράμματα της και επομένως βρίσκονται στην διάθεση της δημοτικής αρχής να τις χρησιμοποιήσει… έτσι για να τελειώνει κάποτε και αυτό το παραμύθι… Η πραγματική υποχρέωση μιας αντιπολίτευσης που σέβεται τον εαυτό της είναι ο έλεγχος της εξουσίας στα ζητήματα της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης.

Παρ’όλα αυτά θύμισα στον Δήμαρχο μια σειρά από προτάσεις, όπως για παράδειγμα την πρόταση ανάπλασης της παραλιακής εισόδου της πόλης, την πρόταση για τη διεκδίκηση-αξιοποίηση του παλιού ΞΕΝΙΑ, την πρόταση για την επανα-χωροθέτηση της μαρίνας (έναντι παλιάς πόλης), την πρόταση εναλλακτικής λύσης προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων με την χρήση πλωτής πεζογέφυρας από την πλευρά της Αρβανιτιάς, τις προτάσεις μας για την ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων… όλες μα όλες οι προτάσεις αντιμετωπίσθηκαν με ειρωνείες και χλευασμό… δυστυχώς… Έτσι όμως τελικά δεν πάμε πουθενά…

(Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017)

* Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος

είναι Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

και Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ναυπλιέων