Η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τη φορολογία να αυξάνεται και τη ρευστότητα να μειώνεται συνεχώς. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιτείνεται και ο περιβόητος εξωδικαστικός μηχανισμός της Κυβέρνησης προχωρά με ρυθμό χελώνας. Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμα σε κάποιο τελικό δικαιούχο! Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών περιορίστηκε ακόμα περισσότερο και το εμπόριο υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βιώσει κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Το 2016, η Ελλάδα σημείωσε χαμηλό 20ετίας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Ελλάδα που είχε φτάσει στο Doing Business Report από την 100ή θέση της ανταγωνιστικότητας το 2012, στην 59η το 2015, κατρακύλησε το 2017 στην 67η θέση, πίσω από όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι χωρίς προηγούμενο επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων, η γραφειοκρατία και ο δογματισμός της Κυβέρνησης αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία.
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πώς η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Παράλληλα, προωθούμε τη ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η πολιτική μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δις ευρώ μέσα σε μία πενταετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π., καθώς και για αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π. Στοχεύουμε ακόμη στη διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π., και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί μεταξύ άλλων τις ακόλουθες πολιτικές:
Τα δύο απλά βήματα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν έχουν ως εξής:
α. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
β. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Παράλληλα, απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα με 6 συγκεκριμένες αναθεωρήσεις (η αναλυτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζεται στο https://nd.gr/deltia-tipou/deyteri-eykairia-gia-yperhreomena-noikokyria-kai-epiheiriseis) έτσι ώστε όσοι επλήγησαν από την κρίση να γίνουν πάλι παραγωγικοί.
iii) Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ για να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
i) Δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%.
iii) Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες. Κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της, καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα κατηγοριοποίησης και μειώνοντας τις γραφειοκρατικές επιπλοκές και την αβεβαιότητα.
Η Ελλάδα παραμένει στο τέλος του πίνακα της Ε.Ε. ως προς τις εξαγωγές σε σχέση με το Α.Ε.Π. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί. Η εκτίναξη των ελληνικών εξαγωγών είναι βασικός μοχλός για μια βιώσιμη έξοδο από τα Μνημόνια. Η πολιτική στήριξης της εξωστρεφούς εμπορικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που υλοποιούσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκαταλείφθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά από 3 χαμένα χρόνια πρέπει άμεσα να γίνει μία νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες:
Σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τους καινοτόμους νέους επιχειρηματίες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας:
iii) Υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο ΥΟΖΜΑ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος για την καινοτομία στο Ισραήλ και με βάση αυτή του την εμπειρία πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη συνεργασία Πανεπιστημίων -Επιχειρήσεων, την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα (technology transfer offices) τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τρόπο ανταγωνιστικό και όχι επιδοματικό, την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων και clusters επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, μέσω της αξιοποίησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων προτείνουμε:
iii) Δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισαγωγής του θεσμού της τηλεσυνεδρίας και της συμμετοχής των μαρτύρων σε δίκη εξ αποστάσεως.
Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία. Χρειάζεται, όμως, να υποστηριχθεί από τις κατάλληλες πολιτικές που θα μεγιστοποιήσουν τη συμβολή του στο Α.Ε.Π. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
iii) Σχεδιάζουμε κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες τους και προστατεύουν το περιβάλλον.
Προωθούμε πολιτικές και κίνητρα για να γίνει η Ελληνική Σημαία ξανά ελκυστική και να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους Έλληνες πλοιοκτήτες.
i) Ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των ναυτικών.
iii) Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές, που θα λειτουργούν σε ευγενή άμιλλα με τις δημόσιες. Με στόχο να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας στα ελληνικά πλοία και ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές για τους ανέργους και τους νέους.
Είναι εντυπωσιακό. Ο παραιτηθείς μετά πολλών επαίνων αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος παραδέχτηκε ότι συμφώνησε και…
Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Αργολίδας για…
Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…
Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…
Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…