Ο Τσίπρας τόλμησε! Καταργεί την υποχρεωτική υπαγωγή στη Σαρία, των Ελλήνων Μουσουλμάνων

20

Αυτό που δεν έκανε καμία κυβέρνηση της δεξιάς και του κέντρου, το έκανε η κυβέρνηση του Τσίπρα. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο της Θράκης, εισάγεται νομοθέτημα προς ψήφιση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, με το οποίο καταργείται η υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου της Σαρία, επί των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Έτσι, ένα απόστημα σπάει και η καταναγκαστική εφαρμογή του μετατρέπεται σε προαιρετική, μετά από συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία εξέλιξη (τα κίνητρα της απόφασης έχουν σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο) που έστω και μερικώς, αποκαθιστά την Εθνική Κυριαρχία, την Ισονομία και τα ανθρώπινα Δικαιώματα, που τα εστερούντο επί δεκαετίες όλοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Να σημειώσουμε ότι, μια τέτοια απόφαση δεν είχαν τολμήσει να λάβουν οι κυβερνήσεις της δεξιάς, του κέντρου και των σοσιαλιστών, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε ανακινηθεί πολλές φορές, υποχρεώνοντας τον Άρειο Πάγο (εις εφαρμογή των σχετικών νόμων), να εκδίδει αποφάσεις αναγνωρίζοντας την υπεροχή του ισλαμικού νόμου της Σαρία έναντι της Ελληνικής νομοθεσίας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα είναι η εξής:

Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας – και αυτό δεν ξέρω αν το γνωρίζουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας,  είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς συμβαίνει – δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου. Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις μας, πεποιθήσεις μας σε ό,τι αφορά την – θέλω να πιστεύω – κοινή αντίληψη όλων για την υπεράσπιση των στοιχειωδέστερων εκ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα αποφασίσαμε αυτή την πραγματικότητα να την αλλάξουμε και  να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξουμε τον δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέποντας έτσι τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στον σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται υποχρεωτικά στα αστικά δικαστήρια.

Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

Και πέμπτο, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Σας καταθέτω τις προτάσεις μας αλλά και τις δεσμεύσεις θα έλεγα απέναντι στους πολίτες. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί, σε ιδέες, σε παρατηρήσεις, σε απόψεις και θα κάνουμε διάλογο  για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ωστόσο εγώ θα έλεγα ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε μας αφορούν όλους. Γιατί είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας  να βρούνε ακόμη περισσότερα κοινά στοιχεία. Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν κάνει ακόμη πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή, τους δεσμούς μας που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους θα καταφέρουμε να φέρουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προς όφελος όλων, προς όφελος της κοινωνίας. Και προς όφελος της χώρας μας, της χώρας αυτής που υπηρετούμε όλοι ανεξάρτητα- επαναλαμβάνω από διακρίσεις.