Ληστεία 45 δισεκατομμυρίων €

33

του Άγη Βερούτη 

Οι τράπεζες έχουν σχεδόν €110 δισ. κόκκινα δάνεια που οι δανειολήπτες δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν. Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις σχεδόν €60 δισ. από το 2008. 

Τις προβλέψεις των €60 δισ. τις κάλυψαν με ανακεφαλαιοποιήσεις και μη-φορολογημένη κερδοφορία από τόκους και προμήθειες έναντι των προβλέψεων. Επίσης έχουν πάρει €38 δισ. από το ΤΧΣ για ανακεφαλαιοποίηση καθώς τα κέρδη τους δεν ήσαν αρκετά. 

Άγης Βερούτης

Από το σύνολο των €110 δισ. κόκκινων δανείων οι Τράπεζες έχουν ήδη πάρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κοντά στο 90%. Γι’ αυτό δεν τις νοιάζει να πουλήσουν με 3 σεντς στο ευρώ. Τα έχουν ήδη πάρει από τον Έλληνα φορολογούμενο. Τώρα θα το ξαναπάρουν από τον ίδιον με την ιδιότητα του δανειολήπτη!

Μια κρατικής χρηματοδότησης Bad Bank, θα μπορούσε να μαζέψει όλα τα κόκκινα. 

Η λειτουργία μιας Bad Bank είναι κυρίως να “παρκάρει” τα μη-εξυπηρετούμενα ώσπου να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία για να ξεκινήσουν πάλι να εξυπηρετούνται. 

Εδώ μπορεί να χρειαστεί να τα κρατήσει και 10 και 15 χρόνια! Ήδη περάσαμε 8 σε κρίση και έχουμε ακόμα μπροστά μας!

Περίπου το 96% των δανειοληπτών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΙΟΙ. Απλά βρέθηκαν εκτός δυνατότητας να εξυπηρετούν τα δάνειά τους λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σε αυτούς μια Bad Bank θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα, να μπορέσουν ξανά να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Όχι στους μπαταχτσήδες όπως λένε κάποιοι γραφικοί οικονομικά αναλφάβητοι.  Οι μπαταχτσήδες δεν θα πληρώσουν έτσι κι αλλιώς! Ποτέ!

Οι νοικοκυραίοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα κόκκινα δάνεια τους σήμερα είναι η πλειοψηφία των κόκκινων δανειοληπτών. Το 96% όπως λέει η ΕΕ στην έρευνα που έγινε για τη σύνταξη της Οδηγίας της για την Δεύτερη Ευκαιρία. 

Οι κυβερνώντες όμως στην Ελλάδα θέλουν να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, όπως παραδέχθηκαν, και γι’αυτό στοχεύουν να διαλύσουν την μεσαία τάξη μέσω των κόκκινων δανείων. 

Θέλουν να πουλήσουν για 3 σεντς και να βγάλουν “κάποιοι” 60 σεντς. Μόνο που δεν είναι σεντς αλλά δισεκατομμύρια ευρώ!

Με €8-€10 δισ. χρηματοδότηση μιας Bad Bank, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πάρει πίσω τα €38 δισ. που ήδη έχει πληρώσει μέσω ΤΧΣ (που πέρασε στο χρέος), συν μέρος των αφορολόγητων προβλέψεων και αναβαλλόμενου φόρου. 

Αυτά τα €10 δισ. μας περισσεύουν στο ΤΧΣ αχρησιμοποίητα. 

Άλλα περίπου €9 δισ. οφείλουμε να λάβουμε πίσω από τόκους που εισέπραξαν από εμάς οι ομόλογες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης!

Άλλα €20 δισ. περισσεύουν από τη χρηματοδότηση του Τρίτου Μνημονίου διότι ο Ταλαντούχος κ. Γιάνης πλήρωσε €17 δισ. από τα αποθεματικά των ταμείων των δημοσίων οργανισμών της Ελλάδος που μάζεψε κεντρικά στη διάρκεια της “Περήφανης Διαπραγμάτευσης”! Και τα έδωσε για να “κερδίσει χρόνο” διαπραγμάτευσης! Και στέγνωσε την αγορά και το κράτος από ρευστό!

Αλλά δεν τα παίρνουμε ούτε αυτά τα €20 δισ.!

Δεν θέλουνε να προστατεύσουν την αιμορραγούσα Μεσαία Τάξη της χώρας.  Να την ξεπατώσουν θέλουν! Και να ο τρόπος να βγάλουν και €55 δισ.!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ