Στο δρυοδάσος του Μουγγοστού Κορινθίας και στο δάσος της Βελίνας. Πεζοπορία ή Ποδηλατάδα

947

Ο ΕΟΣ Κορίνθου σας προσκαλεί στη διπλή εξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στο δρυοδάσος του Μουγγοστού Κορινθίας.

Ποδηλάτες και πεζοπόροι θα έχουν τη δυνατότητα να διαβούν τα μονοπάτια του δρυοδάσος του Μουγγοστού, αλλά και της Βελίνας που φημίζεται για το κλίμα της.

Ο Μουγγοστός είναι ένα μνημείο της φύσης χαρακτηρισμένο ως αισθητικό δάσος στο πλαίσιο της προστασίας των δασών «Natura 2000». Η συνολική του έκταση είναι 7.185 στρέμματα και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Μεγάλος Βάλτος και Θροφαρί. Είναι ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που φύτρωσε μόνο του, ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη, δηλαδή την οικολογική διαδοχή. Τα κυριότερα δέντρα που θα συναντήσουμε είναι η πλατύφυλλος βελανιδιά (δρυς), η χαλέπιος πεύκη, η μαύρη πεύκη σε μεμονωμένα άτομα, η κεφαλληνιακή ελάτη, το πουρνάρι, το φυλίκι, ο κέδρος, το ρείκι, η κουτσουπιά και οι χαρακτηριστικές κουμαριές και γλυστροκουμαριές.

Θα υπάρχουν δύο ομάδες, η Ποδηλατική και η Πεζοπορική.

Πληροφορίες  και δηλώσεις συμμετοχής:

Για την ποδηλατική ομάδα:

Σπύρου Παναγιώτης 6947897811 και 2741073003

Για την πεζοπορική ομάδα:

Τόμπρου Δέσποινα 6937204653

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 20:00-22:00)

 

Η ποδηλατική ομάδα θα ακολουθήσει διαδρομή που στο σύνολό της είναι περίπου  25 χιλ. ξεκινώντας από τη διασταύρωση για αστεροσκοπείο πριν τη Χούνη. Αφού διασχίσουμε το δάσος του Μουγκοστού θα συνεχίσουμε την ανέμελη πορεία μας μέσα από τα χωράφια με κατεύθυνση το δάσος της Βελίνας και τελικό προορισμό την πανέμορφη Βελίνα. (Χρήσιμος Εξοπλισμός: Ποδήλατο βουνού, ρούχα κατάλληλα για ποδήλατο, σακιδιάκι, γάντια, αντηλιακό, αντιανεμικό, ατομικό φαρμακείο, γυαλιά ηλίου, ξηρά τροφή, νερό και κράνος).

Η πεζοπορική ομάδα θα ξεκινήσει από τη βρύση στη διασταύρωση της Χούνης. Ύστερα από περπάτημα 10 λεπτών σε χωματόδρομο, δίπλα στα αμπέλια, μπαίνουμε στο μονοπάτι. Ανηφορίζουμε ελαφρώς στο ρέμα και μετά από λίγο μπαίνουμε στο δάσος. Ύστερα από ώρα, βγαίνουμε σε πιο χαμηλή βλάστηση και πορευόμαστε παράλληλα με τη χαράδρα της «Χούνης». Κατά το μήκος της θα συναντήσουμε το πρώτο τριγωνομετρικό κολωνάκι στα 953 μ, με υπέροχη θέα προς το Μάρκασι, τα χωριά του Ξυλοκάστρου έως και την οροσειρά της Ζήρειας. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το δεύτερο κολωνάκι (943 μ), κάνοντας μια μικρή παράκαμψη (προαιρετικά) για να δούμε το ιδιαίτερο ανάγλυφο κάθετων βράχων και μικρών σπηλιών που έχουν σχηματιστεί. Φθάνοντας στο κολωνάκι θα έχουμε θέα προς την Παναγιά την Κορφιώτισσα, την Τσούκα Ζεμενού και τον Κορινθιακό Κόλπο. Έπειτα πορευόμαστε ξανά μέσα στο δάσος και καταλήγουμε στο σημείο όπου ξεκινήσαμε. (Χρήσιμος Εξοπλισμός: Σακίδιο, χειμερινές αρβύλες, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σκούφος, γάντια, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), μπατόν, κάλτσες δεύτερες, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό.) Ώρες Πορείας: 4-5.  Βαθμός Δυσκολίας: Α