Ναύπακτος 2017: Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα

26

Ολοκληρώθηκε η μοναδική έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα NOSTOS 2017, που έλαβε χώρα για 2η διαδοχική χρονιά στη Ναύπακτο.

Ήταν μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας που στόχο είχε να προβάλει όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού της χώρας, σε όλους τους νομούς, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικούς σεζόν που είναι και το ζητούμενο.

Περίπου 170 εκθέτες και 45 hosted buyers που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας έδωσαν το παρών στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, Π. Λουκόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης, Γ. Τζιάλλα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές της περιοχής και άλλοι παράγοντες.

 

Η NOSTOS 2017 πραγματοποιείθηκε για δεύτερη φορά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πόλη της Ναυπάκτου. Σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε σημαντικά (από 90 έφθασαν φέτος τους 170) και σε αυτούς περιλαμβάνονται περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, αναπτυξιακές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού.

Σημαντική αύξηση, όμως, υπήρξε και όσον αφορά τη συμμετοχή hosted buyers που εξειδικεύονται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. Από 31 το 2016 φέτος έφθασαν τους 45, προερχόμενοι από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Παράλληλα, συμμετείχαν και εκπρόσωποι από γραφεία της Ελλάδας που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό και εκπροσωπούν μεγάλες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κ.ά.

Ο αριθμός των προγραμματισμένων συναντήσεων ξεπέρασε τις 3000, ενώ η ζήτηση που υπήρξε ήταν για 4500 συναντήσεις. Η εκτίμηση είναι πως φέτος υπήρξε σημαντική ενίσχυση και όσον αφορά τις συμφωνίες που επιτεύχθησαν.

Βασικό κομμάτι της NOSTOS 2017 ήταν οι συνεδριακές και οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το NOSTOS FORUM, τα NOSTOS CONFERENCES, με εξειδικευμένα στελέχη φορέων που επικεντρώνονται στη νεοφυής επιχειρηματικότητα και στην  αξιοποίηση των ευκαιριών του αγροτουρισμού.

Επιπλέον, φέτος υπήρχε η ενότητα NOSTOS Food Tourism, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την Ελληνική Κουζίνα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, καταξιωμένοι chefs και επαγγελματίες του κλάδου παρουσίασαν τις νέες τάσεις στην παραδοσιακή μαγειρική προτείνοντας μοναδικές τοπικές γεύσεις και προϊόντα που παράγονται σε όλη τη χώρα και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μεσογειακή διατροφή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και επιδείξεις αθλημάτων όπως mountain bike, ιππασία, τοξοβολία και kite surf σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους της έκθεσης. Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε και εκδηλώσεις γύρω από τη γαστρονομία αλλά και συναυλίες καλλιτεχνών.

ΠΗΓΗ: http://www.liberal.gr/