ΑΝΘΙΜΟΣ (Αλεξανδρουπόλεως): «Δώστε στα παιδιά σας παραμύθια για να μη σας ζητήσουν αύριο ναρκωτικά»

59

Σε έναν ευλογημένο τόπο, σε ένα εξαιρετικό δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο παλαιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου με τίτλο: «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΕ… Από τα παραμύθια του χθες στην αλήθεια του σήμερα!».

Το περιεχόμενο του βιβλίου και η ιστορικότητα του χώρου αποτέλεσαν έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό!

Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με την υποστήριξη του ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΜΠΕΝΙΖΕΛΩΝ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χριστοδούλου, Εφημέριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας και η κα Όλγα Νικολαΐδου, Δημοσιογράφος-Ηθοποιός.

Πρώτος μίλησε για το βιβλίο ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος ο οποίος το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο τόλμημα» και συνέχισε: «Με αφόρμηση τα γνωστά μας παραμύθια ο π. Σπυρίδων κάνει πνευματικά παραγωγικούς συλλογισμούς και ανοίγει σε όλους μας, με όμορφο τρόπο, τις αλήθειες του Θεού που λησμονήσαμε ή τις αντικαταστήσαμε». Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος είπε: «Η παλαιά Παιδαγωγική σύστηνε ‘‘δώστε στα παιδιά σας παραμύθια για να μη σας ζητήσουν αύριο ναρκωτικά’’. Σήμερα που χορτάσαμε από τα ναρκωτικά, μήπως, λέω μήπως, θα άξιζε να γυρίσουμε στα παραμύθια; Σε τέτοια παραμύθια που σέβονται το λόγο και τον βασανίζουν πριν τον εκφέρουν, επειδή για μας ο Λόγος γράφεται με Λ κεφαλαίο».

Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος Χριστοδούλου στη δική του ανάλυση μεταξύ άλλων είπε: «Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά πρωτότυπο (τουλάχιστον εγώ δεν έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο ποτέ, ούτε και γνωρίζω στην ελληνική βιβλιογραφία να έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχό του) πού ξαναδιαβάζει πέντε από τα πιο γνωστά σε όλους μας παραμύθια με τρόπο θεολογικό… Ποιος θα το φανταζόταν πώς θα μπορούσαμε με βάση το παραμύθι της Σταχτοπούτας να μιλήσουμε για την αξία των δυσκολιών και δοκιμασιών του βίου, για την υπομονή και την ταπείνωση, για την πίστη και τις ανατροπές που η ζωή μας επιφυλάσσει με κυριότερη απ’ όλες τον θάνατο προσώπου αγαπημένου• για την αγάπη και την αρετή της διάκρισης, για την Εκκλησία ως μητέρα και όχι ως μητριά… Ο τρόπος γραφής του βιβλίου διευκολύνει τον σύγχρονο νεοέλληνα. Μικρές, σύντομες προτάσεις είναι ο τρόπος γραφής του π. Σπυρίδωνα, που όμως οι προτάσεις αυτές έχουν το βάρος ενός ολόκληρου κεφαλαίου. Κάτι σαν το παραμύθι, που στο ελάχιστο της διήγησης εγκιβωτίζει πλήθος αληθειών. Διαβάζοντας το βιβλίο δεν αισθάνεσαι κάποιον να σε διδάσκει, να σε νουθετεί, να σέ γεμίζει με γνώσεις, αλλά κάποιον πού σ’ έχει αγκαλιάσει και με «μια φορά κι ένα καιρό» σε ταξιδεύει». Και κατέληξε: «Νομίζω πως το βιβλίο του π. Σπυρίδωνα είναι ο τύπος του βιβλίου που σήμερα χρειαζόμαστε».

Τελευταία για το βιβλίο μίλησε η κα Όλγα Νικολαΐδου η οποία διαβάζοντας αποσπάσματα, κατάφερε με το δικό της ξεχωριστό, γλαφυρό τρόπο να εμβαθύνει μέσα στις σελίδες του βιβλίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Το βιβλίο μάς αποκαλύπτει τους θησαυρούς που κρύβονται στα παιδικά μας παραμύθια και που είναι τόσο χρήσιμοι στην ενήλικη καθημερινότητά μας. Εάν στην παιδική μας ηλικία ήταν η συντροφιά μας, τώρα που μεγαλώσαμε, τα παραμύθια με το βαθύ τους νόημα, έχουν μια απίστευτη δύναμη!».

Το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Βλαβιανός, Δ/ντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια που απέδωσε η κα Άννα Λιαμή από τη Συλλογή «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Μάνου Χατζηδάκι και στο πιάνο συνόδευσε ο κ. Ηλίας Λιαμής.

Την βραδιά έκλεισε βαθιά συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της βραδιάς!

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

ΦΩΤ.: Γιώργος Ν. Γαρμπής