Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα βάσει σχεδίου

58

άρθρο του Νότη Μαριά*

Ο κ. Τσίπρας αφού διύλισε τον κώνωπα στις ΗΠΑ και κατάπιε την κάμηλο της πανάκριβης αναβάθμισης των F16, εμφανίστηκε στις 19/10/2017 στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Νότης Μαριάς

Δεν τόλμησε να στηλιτεύσει Γερμανία και Γαλλία που έχουν εκτελέσει λιγότερο από το 1/3 των μετεγκαταστάσεων τις οποίες δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν από την Ελλάδα. Μέχρι της αρχές Σεπτεμβρίου η Γερμανία πχ δέχτηκε 4.447 πρόσφυγες από τους 17.209, που υποσχέθηκε ότι θα μετεγκαταστήσει στο έδαφος της και η Γαλλία 3.948 από τους 12.599, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, που δεν δέχθηκαν  καμία μετεγκατάσταση.

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθούν και νέα κονδύλια στην Τουρκία η οποία έχει πλημμυρήσει τα νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Τέλος συμφώνησε στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της Ιταλίας λόγω μεταναστευτικού ενώ έπρεπε να απαιτήσει οικονομική στήριξη της Ελλάδας που χειμάζεται από το μεταναστευτικό καθώς και γενναία χρηματοδότηση, φοροαπαλλαγές και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν αντέχουν πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Λόγω των ενδοτικών πολιτικών του κ. Τσίπρα ο οποίος δεν άρθρωσε λέξη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις μετεγκαταστάσεις, οδηγηθήκαμε πλέον επίσημα στο τέλος της εποχής των μετεγκαταστάσεων και στην έναρξη της εποχής των επανεγκαταστάσεων, που σημαίνει με απλά λόγια ότι του λοιπού  θα κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ μόνο οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ όπως Τουρκία, Λιβύη κλπ, ενώ όσοι βρίσκονται εδώ, θα μείνουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το δικό τους μήνυμα στις πολιτικές του κ. Τσίπρα, αλλά  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, έστειλαν οι Σαμιώτες,  που μαζί με πρόσφυγες   συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ Σάμου στις 22/10/2017, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κίνηση ΣΑΜΟΣ SOS, για να ζητήσουν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τα νησιά.

Όντας, προσκεκλημένος ως ομιλητής στην εκδήλωση, από την Κίνηση Πολιτών Σάμος SOS, αφού τόνισα ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εγκλωβίζει πρόσφυγες στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεσμεύθηκα  να μεταφέρω τη φωνή και την αγωνία της Σάμου και φυσικά όλης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, γεγονός που άλλωστε έπραξα με την εκεί ομιλία μου την επομένη ημέρα.

Πιστεύω ότι με την εκδήλωση αυτή πέρασε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση μεταξύ ατόμων αλλά καταγγελία των πολιτικών του κ. Τσίπρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στα νησιά και στη χώρα μας.

Δυστυχώς, όμως, οι παραπάνω πολιτικές είναι καλά προσχεδιασμένες εδώ και καιρό. Τον Μάρτιο του 2016 δημοσιοποίησα το γεγονός ότι υπήρχε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο ανέφερε ότι σε εκτέλεση της Συμφωνίας                ΕΕ-Τουρκίας, στα νησιά του Αιγαίου θα «φιλοξενούνται» 20.000 πρόσφυγες και καθόσον γνωρίζουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και παρανόμων μεταναστών στα νησιά μας είναι πάντα περίπου αυτός.

Επρόκειτο για μια δήλωση-τοποθέτηση,  η οποία δεν είχε καμία νομική ισχύ και δεν υπάρχει πουθενά στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Σε εκδήλωση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στις 27/03/2017, στις Βρυξέλλες, η οποία διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους  Αντιφεντεραλιστές  και είχαν συμμετάσχει σ΄ αυτή κατόπιν προσκλήσεως μου, εκπρόσωποι Κινήσεων Πολιτών της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου αλλά και της Ειδομένης, αφού ενημερώσαμε τους Ευρωβουλευτές για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, αμφισβητήσαμε ότι υπάρχει νομική δέσμευση να παραμένουν υποχρεωτικά όλοι οι πρόσφυγες στα νησιά.

Αναγκάστηκε, πλέον, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρει θέση και έτσι εκδόθηκε τον Μάιο 2017 απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου,  η οποία αναφέρει  ότι όσοι έρχονται και λαμβάνουν δελτία διεθνούς προστασίας σε κάποιο από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως), δεν μπορούν να φύγουν από εκεί.

Αυτή η Απόφαση είναι παράνομη κατά την άποψή μου και θα ακυρωθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, αφού βασίζεται δήθεν σε μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία επί του πρακτέου δεν χορηγεί τέτοιες εξουσίες. Το κακό όμως συντελείται και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση συνειδητά εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες στα νησιά μας και για τον λόγο αυτόν έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Εμείς, το Κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση και αξιώνουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

Να επαναφέρει το θέμα των μετεγκαταστάσεων στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να απαιτήσει την υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων, που υποσχέθηκαν τα υπόλοιπα Κράτη της ΕΕ».

*Ο Νότης Μαριάς

είναι Ευρωβουλευτής

και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα –ο Άλλος Δρόμος»