«Για την ΕΛ.ΔΥ.Κ. η Κύπρος δεν κείται μακρυά» δήλωσε ο Διοικητής της, Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης

247

«Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς αλλά και γενικά τον Κυπριακό Λαό, ότι για εμάς τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, η Κύπρος αντιπροσωπεύει ακριβώς το ίδιο με την Κρήτη, την Ρόδο, την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, είναι δηλαδή Ελλάδα. Και αν ποτέ κληθούμε να την υπερασπισθούμε, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως το έκαναν οι Ελδυκάριοι του 1974. Για εμάς η ΕΛΔΥΚ του 1974 είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Και να θυμάστε καλά Κυρίες και Κύριοι. Για την ΕΛ.ΔΥ.Κ. η Κύπρος δεν κείται μακράν! Ευχαριστώ.»

Με τα λόγια αυτά, ο νυν Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Σχης ΠΖ Προκόπιος Μαυραγάνης, ένας αξιωματικός «με άκαμπτη σπονδυλική στήλη», ξ εκαθάρισε πως βλέπει την παρουσία του Ελληνικού Συντάγματος σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και έκλεισε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ – ΚΥΠΡΟΣ 1974»

Το βιβλίο, του Πειραιώτη Ιστορικού Ερευνητή, Συγγραφέα και Αρθρογράφου της «ΜΑΧΗΣ» κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Ιωάννη Γιαννάκενα στην Αθήνα, παρουσιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Στροβόλου.​
Η πρωτοβουλία και η ευθύνη της εκδήλωσης ανήκε στον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος όταν διάβασε το βιβλίο, σκέφθηκε να προχωρήσει σε αυτήν την Εκδήλωση Τιμής προς τους Ελλαδίτες Αξιωματικών, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία της Κύπρου το 1974, ορισμένοι εκ των οποίων αναφέρονται μέσα στο εν λόγω βιβλίο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν του Δημάρχου που ήταν και ο οικοδεσπότης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Σχης ΠΖ κ. Π.Μαυραγάνης, ο Διοικητής του 1ου ΜΤΠ της ΕΛΔΥΚ Ανχης ΠΖ κ. Ζ.Μαρκόπουλος, ο τ.ΥΠΑΜ Αντγος ε.α. κ.Φ. Κλόκκαρης. Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντγος κ.Ηλ. Λεοντάρης λόγω έκτακτης υποχρέωσής του, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, αν και αρχικά είχε επιβεβαιώσει την παρουσία του στον Συγγραφέα.

Από τον ευρύ χώρο της Κυπριακής πολιτικής ζωής παρέστη μόνο το Ε.ΛΑ.Μ. και μάλιστα διά του προέδρου του κ.Χ.Χρίστου.  Τα υπόλοιπα κόμματα, έλαμψαν δια της απουσίας του. Ενδεχόμενα αν η παρουσίαση αφορούσε κάποιο «κουλτουριάρικο βιβλίο» όπου παραδείγματος χάριν ο πατέρας έκανε δεσμό με την κόρη, ίσως να βλέπαμε κι άλλες παρουσίες από την πολιτική ζωή του τόπου!

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, η συνιδιοκτήτρια της εφημερίδας «ΜΑΧΗ» (σήμερα «Free Press-MAXH») κα Μίνα Σαμψών, ο γνωστός Βαρωσιώτης ρεπόρτερ των «επικίνδυνων αποστολών», γνωστός για τα μοναδικά βίντεό του κ. Τάσος Δημητριάδης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Πολιτικής Προστασίας Λευκωσίας» κ. Ιωαν.Αυλωνίτης.

Το υπόλοιπο κοινό αποτελούσαν άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» που ενδιαφέρονται – σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ενεργού (!!!) πληθυσμού – για το «τι έγινε το 1974»! Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το 1974, είναι μια περίοδος που «δεν πουλάει» (;;;) στον ευρύ πληθυσμό, που δείχνει να θέλει να ξεχάσει (οι παλαιότεροι) ή να μην μάθει (οι νεώτεροι).

Πάντως όλοι όσοι παρευρέθηκαν πέρασαν ένα αξέχαστο απόγευμα, διότι όλα είχαν συγκινησιακή φόρτιση, από τα διακοσμητικά πάνελς με τις φωτογραφίες από το 1974 και τους τιμώμενους ήρωες, μέχρι τους ομιλητές που όλοι ήταν ένας και ένας.

Την όλη εκδήλωση προλόγισε, συντόνισε, σχολίασε και έκλεισε η αγαπητή στην Ε.Φ και έμπειρη Δημοσιογράφος του ΡΙΚ κα Λίτσα Μαυρίδου, που η παρουσία της ήταν καταλυτική στην επιτυχία της όλης παρουσίασης.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Μαυρίδου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και το κοινό που προσήλθε και ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Στροβόλου θα είναι πάντα αρωγός στην προώθηση της γνώσης και την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης.

Αμέσως μετά άνοιξε ο κύκλος των ομιλιών. Πρώτος μίλησε ο εφ. Ανθλγός του 70ου ΤΜΧ της ΕΦ το 1974 κ. Κώστας Σανταμάς, που μίλησε για λογαριασμό του Μηχανικού. Τον ακολούθησε στο πόντιουμ, ο εφ. Ανθλγός του 281 ΤΠ της ΕΦ το 1974 κ. Γεώργιος Γεωργίου, που αναφέρθηκε στους πεσόντες και αγνοούμενους ΗΡΩΩΝ εκ Μητρ. Ελλάδος των Ταγμάτων Πεζικού της ΕΦ.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην 33χρονη έρευνα του πάνω στην Προδοσία του 1974 στην Κύπρο καθώς και τις δυσκολίες που βρήκε από το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο στην Ελλαδική και Κυπριακή κοινωνία, στην πορεία του προκειμένου να φτάσει στα οριστικά συμπεράσματά του για το τι έγινε τότε. Αναφέρθηκε στα άλλα δύο βιβλία που φέρουν την υπογραφή του, το «Κύπρος 1974 Η μεγάλη Προδοσία» (εκδ.Πελασγός) και το «Χρονικό της Μάχης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ 14-16/8/74» (εκδ.Πελασγός) και πως έφτασε στην απόφαση να γράψει αυτό το βιβλίο-λεύκωμα τιμής για τους εκ μητροπολιτικής Ελλάδος πεσόντες και αγνοούμενους Στρατιωτικούς του 1974.

Την σκυτάλη έλαβε ο εφ.Ανθλγός των Δυνάμεων Καταδρομών της ΕΦ και συγκεκριμένα της 31 ΜΚ το 1974, κ. Ανδρ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, διμοιρίτης του Λόχου Κρούσης του Υπλγού τότε Ηλία Γλεντζέ, υπήρξε και ο επικεφαλής διμοιρίτης των δυνάμεων που υπερασπίσθηκαν το χωριό Πυρόϊ, που ήταν και η τελευταία μάχη του πολέμου και διεξήχθη μετά την κατάπαυση του πυρός της 16ης Αυγούστου 1974. Ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε όλους τους τιμώμενους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων της Κύπρου όπως του Τχη Γ. Κατσάνη, Λγού Ν. Κατούντα, κλπ μεγάλων μορφών του αγώνα κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής (ο πρώτος πολέμησε και έπεσε στον Αγ. Ιλαρίωνα και ο άλλος αγνοείται στην Κερύνεια, όπου μαχόταν ως ο τελευταίος υπερασπιστής της).

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο οδηγός Μarmon Herrington της 21 ΕΑΝ της ΕΦ το 1974, κ. Ανδρέας Οικονομίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των Τεθωρακισμένων κατά τις επιχειρήσει των Αττίλα Ι και ΙΙ και βέβαια στην θυσία του Αλχία ΤΘ Αθ. Φωτόπουλου. Ο κύκλος των ομιλιών για την ΕΦ έκλεισε με τον εφ. πυροβολητή το 1974 της 189 ΜΠΠ κ.Γ. Ζίζιρο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εν γένει προσφορά του Πυροβολικού της ΕΦ το 1974 και επικεντρώθηκε στην θυσία των Αντισυνταγματαρχών Καλμπουρτζή και Χατζηδάκη της 181 ΜΠΠ και 173 ΜΑ/ΤΠ που έπεσαν στο Συγχαρί και στον Καράολο, αντίστοιχα.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο για να κλείσει ο κύκλος των ομιλιών της εκδήλωσης ο βετεράνος της ΕΛΔΥΚ του 1974, πολεμιστής της επίθεσης στο Κιόνελι στον «Αττίλα Ι», εφ. Λοχίας ΠΖ Θ.Αναστασόπουλος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των Ελδυκάριων που πολέμησαν σαν λιοντάρια και χάθηκαν στην φωτιά του πολέμου. Ο κ. Αναστασόπουλος αν και δεν πολέμησε στον «Αττίλα ΙΙ» αναφέρθηκε από ακούσματα που είχε τότε από πολεμιστές συναδέλφους του στον «Αττίλα ΙΙ», στην προσφορά «του πατέρα των Ελδυκαρίων» αείμνηστου Ταξχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου που απεβίωσε πρόσφατα και εξήρε την προσφορά του στην σωτηρία του μεγαλύτερου μέρους των προδομένων από την τότε πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία, ανδρών της δύναμης που υπερασπίσθηκε το παλαιό Στρατόπεδο της Δύναμης στον χώρο μεταξύ Αγ. Δομετίου και Γερόλακκου.

Η έγκριτη Δημοσιογράφος που συντόνιζε την εκδήλωση, κα Λ. Μαυρίδου, κάνοντας τον επίλογο της εκδήλωσης, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να λάβουν γνώση για τους ΗΡΩΕΣ μας του 1974 και την Ιστορία της Προδοσίας που έλαβε χώρα τότε, γνώση που το βιβλίο που παρουσιάστηκε προάγει.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης ανέλαβε ο νυν Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που ήταν παρών. Ξεκάθαρος όπως πάντα ο Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Σχης ΠΖ Προκόπιος Μαυραγάνης, ένας αξιωματικός «με άκαμπτη σπονδυλική στήλη». Ο κ. Διοικητής ξεκαθάρισε πως βλέπει την παρουσία του Ελληνικού Συντάγματος σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς αλλά και γενικά τον Κυπριακό Λαό, ότι για εμάς τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, η Κύπρος αντιπροσωπεύει ακριβώς το ίδιο με την Κρήτη, την Ρόδο, την Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, είναι δηλαδή Ελλάδα. Και αν ποτέ κληθούμε να την υπερασπισθούμε, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως το έκαναν οι Ελδυκάριοι του 1974. Για εμάς η ΕΛΔΥΚ του 1974 είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Και να θυμάστε καλά Κυρίες και Κύριοι. Για την ΕΛ.ΔΥ.Κ. η Κύπρος δεν κείται μακράν! Ευχαριστώ.»

Αμέσως μετά όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τον κοινό Εθνικό Ύμνο της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.