Όταν οι Ήρωες δεν στηρίζονται από το σύστημα της παρακμής…. Ποιος γνωρίζει τον Νικόλαο Βότση;

66

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1931 έφυγε απ τη ζωή σεμνά και αθόρυβα, ο Νικόλαος Βότσης (τάξεως ΣΝΔ 1896), ο τορπιλητής του “” τον Οκτώβριο του 1912 στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν γιος του γιατρού Ιωάννη Βότση και της Μαρίας Κουντουριώτη, αδελφής του θρυλικού ναυμάχου των Βαλκανικών πολέμων ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Παππούς του ήταν ο Νικόλαος Βότσης, αγωνιστής και θαλασσομάχος κατά την ελληνική επανάσταση.
Στις 16 Ιουνίου 1917 και με την επικράτηση του βενιζελικού καθεστώτος, για πολιτικούς λόγους αποστρατεύονται, τίθενται σε διαθεσιμότητα, αποτάσσονται, ή εξαναγκάζονται σε παραίτηση 82 Αξιωματικοί του Ναυτικού (το 46,6% του συνόλου των ενεργεία Αξιωματικών). Μεταξύ αυτών και ο Αντιπλοίαρχος Ν. Βότσης, του οποίου την διαθεσιμότητα υπέγραψε με διάταγμα ο θείος του Π. Κουντουριώτης.
Το 1920 επαναφέρεται στο Ναυτικό και διορίζεται Ύπατος αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη. Το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας τον βρίσκει Κυβερνήτη του Θ/Κ ΛΗΜΝΟΣ.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1922 δηλώνει την αντίθεσή του στο κίνημα Πλαστήρα- Γονατά και κατόπιν διαταγής του Πλαστήρα το πλοίο καταλαμβάνεται από 50 στρατιώτες, οδηγούμενους από Αξιωματικό του Ναυτικού και αντικαθίσταται από Κυβερνήτης. Τον Οκτώβριο του 1922, ο Ν. Βότσης τίθεται σε αποστρατεία, μετά αίτησή του.
Έκτοτε ιδιώτευσε έχοντας εύθραυστη υγεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1931, όταν πέθανε ευρισκόμενος στο Παρίσι όπου είχε μεταβεί για ιατρικούς λόγους, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Πάνος Ν. Ευσταθίου

(από το προσωπικό του προφίλ στο Face Book)