Το αντάμωμα των Κρητών της Πελοποννήσου στο Τολό και το Ναύπλιον

31

 

Ακόμη και αν κάποιος αγνοεί πως το Τολό ήταν κάποτε ο δήμος Μίνωος, ακούγοντας πως οι περισσότεροι κάτοικοι  του χωριού, έχουν επώνυμο που η κατάληξή του λήγει σε -άκης, εύκολα μπορεί να υποθέσει την Κρητική τους καταγωγή.  

Αυτή την εκ Κρήτης καταγωγή θέλησαν να τιμήσουν περισσότεροι από 15 Πολιτιστικοί Κρητικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου και του Λεκανοπεδίου Αττικής που ήρθαν στο Τολό για να τιμήσουν τους πρόγονους αλλά και για να σμίξουν με τους απόγονους των πρώτων κατοίκων.   Στο Λιμάνι, τους υποδέχθηκε η Χορευτική Ομάδα Τολού, με λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς της Μεγαλονήσου ενώ για όλους υπήρχε τσικουδιά και κεράσματα, προσφορά των ξενοδόχων του Τολού.

Έτσι, ξεκίνησε το «Αντάμωμα Κρητών» στο Τολό και το Ναύπλιον, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017.

Το μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα, γεμάτο από Κρητική παράδοση διοργάνωσε η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού,  στα πλαίσια του 1ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» της Π. Ε. Αργολίδας.

Από το Τολό,  οι Κρήτες χορευτές μεταφέρθηκαν  στο Ναύπλιον με το κρουαζιερόπλοιο Μανταλένα, όπου στο Λιμάνι, τους υποδέχθηκαν  με ξεχωριστό τρόπο οι ψαρόβαρκες του Συλλόγου Αλιέων Ναυπλίου, προϋπαντώντας το πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού.

 

Η Λύρα, το Λαγούτο και οι Κρητικοί σκοποί, πλημμύρισαν, από εκεί και πέρα, για περισσότερο από δύο ώρες το λιμάνι, χαρίζοντας στους εκατοντάδες Ναυπλιώτες και επισκέπτες που τους παρακολουθούσαν, απολαυστικές, ανεπανάληπτες στιγμές.