Οικονομικός Εθνικισμός

34

Άρθρο της Ειρήνης Δημοπούλου – Παππά*

Ειρήνη Δημοπούλου Παππά .Διευθύντρια εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρότεινε την λύση του παράλληλου νομίσματος για την χώρα του. Στην πολιτική παρέμβασή του σε ιταλική εφημερίδα αναφέρει: «Όλες οι πλέον σημαντικές χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία  και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. (…) Η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την Λιρέτα και το Ecu, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους», και προτείνει την «εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας». 

Λίγο πριν, στις 4 Ιουλίου, η ιταλική βουλή εξέτασε την πιθανότητα εισαγωγής «κουπονιών» για χρήση των πολιτών στην πληρωμή των φόρων και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Ευέλικτες λύσεις όπως η εφαρμογή παράλληλου νομίσματος, σε συνδυασμό με χαμηλούς φόρους και προστασία των κανόνων της εργασίας, αποτελούν κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά εφικτές διεξόδους. Στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βουλιάζει την χώρα, μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει ανάμεσα σε ακροαριστερά φαντάσματα, ιδεοληψίες κεφαλαιοκρατών δίχως επαφή με την πραγματική ζωή, και την γοητεία της εξουσίας την οποίαν ανακαλύπτουν και αυξάνουν οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καιρός να στείλουμε τους καπιταλομαρξιστές υπηρέτες των μνημονίων, εκεί όπου ανήκουν: στους σοσιαλιστικούς παραδείσους της Καμπότζης του Πολ Ποτ και της Αλβανίας του Εμβέρη, στην πολυπολιτισμική χοάνη των ΗΠΑ, και στους ισλαμικούς παραδείσους τους οποίους εγκαταλείπουν μαζικώς οι φίλοι τους οι λάθρο.

Τις επιλογές ημών των Εθνικιστών, καθορίζουν δυο παράμετροι: η ανάγκη να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, και οι Ιδέες μας, οι οποίες ρίχνουν φως στις επιλογές μας. Η κυβέρνηση με ψεύδη και πυροτεχνήματα απευθύνεται σε ανιστόρητους Δεξιούς και φανατικούς Αριστερούς, επιχειρώντας επικοινωνιακούς αποπροσανατολισμούς, όπως αυτός με τις παρελάσεις, ώστε η δημόσια συζήτηση να μετατοπιστεί από τα προβλήματα τα οποία προκαλούν οι πολιτικές του μνημονιακού τόξου στον Έλληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, στον θολό δογματισμό μιας αριστεροδέξιας αντεθνικής πολιτικής.

Αν και ο έμπειρος Μπερλουσκόνι δήλωσε βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρότασή του, λέγοντας ότι υπάρχει μόνο ένα νόμιμο νόμισμα στην Ευρωζώνη.  Αυτό βεβαίως λίγο έως τίποτε σημαίνει. Locus re git actum, -οι συνθήκες ρυθμίζουν την πράξη-, έλεγαν οι Λατίνοι. Η πολιτική πράξη μάς δείχνει την ευστάθεια των λόγων τους και των δικών μας. Καθώς αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος στην Νέα Πολιτική Διοίκηση, «Ένα έθνος έχει το δίκαιον πάντοτε να μετασχηματίση και να μεταλλάξη την νομοθεσίαν του. Μιας γενεάς πρόσωπα δεν ημπορούν να καθυποτάξουν εις τους νόμους των τα πρόσωπα οπού θέλουν γεννηθή κατόπι τους».

Έχουμε το δικαίωμα και την θέληση να κάνουμε επιλογές που το μνημονιακό τόξο δεν τολμά γιατί λαμβάνει εντολές από ξένα κέντρα και υπηρετεί δεσμεύσεις και συμβόλαια. Μελέτη, αποφασιστικότητα, ελευθερία σκέψεως και θεμελιώδεις συμφωνίες με συγκεκριμένο ορίζοντα και σκοπό, και οι λύσεις θα υλοποιηθούν. Στην Ιταλία, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, η πρόταση Μπερλουσκόνι βρίσκει κοινό έδαφος με πολιτικά κόμματα όπως η Λέγκα του Βορρά, ανοίγοντας τον δρόμο για μια διαφορετική διακυβέρνηση, εφόσον οι συγκλίσεις πραγματοποιηθούν.

Ο «οικονομικός εθνικισμός» τον οποίον στηρίζει ο συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, Στηβ Μπάνον, -του οποίου η απομάκρυνση από την επίσημη ιδιότητά του, λύνει τα χέρια τόσον του ιδίου όσον και του Τραμπ-, είναι το Αύριο της διεθνούς πολιτικής. Αυτό είναι ολοφάνερο στους μη έχοντες παρασκηνιακές δεσμεύσεις και πολιτικές παρωπίδες. Σημασία έχει να αναδειχθούν και να εφαρμοστούν οι καλύτεροι τρόποι για να ρυθμίσουμε την ζωή του Λαού μας με σεβασμό στις πολιτικές και ιδεολογικές μας αρχές, και με τα μάτια στραμμένα στο Αύριο του Έθνους.

* Η Ειρήνη Δημοπούλου – Παππά

είναι διευθύντρια της εφημερίδας “Εμπρός”