Φθινοπωρινή Ισημερία: Σεπτέμβριος 2017

162
Θέκλα Μεταξά
Αστρολόγος

Γράφει η Θέκλα Μεταξά

 

Η λέξη «ισημερία» υποδηλώνει ένα φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει δυο φορές το χρόνο. Η μέρα έχει ίση διάρκεια με τη νύχτα. Έχουμε την Εαρινή και τη Φθινοπωρινή ισημερία. Δυο πολύ σημαντικές μέρες του χρόνου. Εξ ίσου σημαντικές είναι άλλες δυο μέρες, τα δυο ηλιοστάσια, το χειμερινό και το θερινό. Οι δυο ισημερίες και τα δυο ηλιοστάσια, σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη μιας εποχής του χρόνου.

Οι πρόγονοί μας που γνώριζαν τη σημασία αυτών των τεσσάρων ημερών, τοποθετούσαν τις σημαντικότερες εορτές τους κοντά σ’ αυτές τις ημέρες. Το μήνα Σεπτέμβριο, που ονομαζόταν Βοηδρομιών, είχαν τοποθετήσει την πιο ιερή εορτή, την τέλεση των Ελευσινίων Μυστηρίων, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της Κόρης Περσεφόνης. Υπήρχαν τα μικρά μυστήρια – ένα είδος προετοιμασίας – και τα μεγάλα, που διαρκούσαν 9 μέρες. Τα Ελευσίνια Μυστήρια πιστεύεται ότι ίδρυσε ο Εύμολπος, ή ο Μουσαίος, ο οποίος ήταν γιος του Ορφέα, και αποτελούσαν ένα από τους σοβαρότερους θεσμούς του Ελληνικού πολιτισμού.

Δεν γνωρίζουμε το τι ακριβώς διαδραματιζόταν κατά τη διάρκεια της μύησης των Ελευσινίων μυστηρίων, και όσοι μυήθηκαν σ’ αυτά, τηρούσαν με σεβασμό τον όρκο σιωπής. Γνωρίζουμε όμως, ότι οι σπουδαιότεροι Έλληνες φιλόσοφοι και επιστήμονες, ήσαν μυημένοι, απέκτησαν μοναδικές δυνατότητες, και διέπρεψαν.

 

Αυτή τη χρονιά, η φθινοπωρινή ισημερία, πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου, και ώρα 11.00 μ.μ. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Ήλιος μπαίνει στην πρώτη μοίρα του αστερισμού του Ζυγού. Επίσημα σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.

Θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ο πλανήτης που κυβερνάει την αστρολογική χρονιά από την Εαρινή ισημερία του 2017, έως την Εαρινή ισημερία του 2018, είναι ο Ήλιος. Ως πλανήτης-ηγέτης χρονιάς, ο Ήλιος φέρνει δυνατότητες και πιθανότητες, άλλοτε για τα καλύτερα, και άλλοτε για τα χειρότερα. Είναι ένας ηγέτης, που κυβερνά με αυστηρότητα, είναι αδέκαστος, αλλά και δίκαιος, και πάντα αφήνει στο τέλος τη γλυκιά γεύση της ελπίδας για το καλύτερο.

Τη στιγμή που πραγματοποιείται η είσοδος του Ήλιου στο Ζυγό (Φθινοπωρινή ισημερία), βρίσκουμε τον Ερμή «πολιορκημένο» από δυο πύρινους πλανήτες, τον Άρη και τον Ήλιο. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως για κάποιο χρονικό διάστημα λίγων ημερών, τα θέματα επικοινωνίας, οργάνωσης, ταξινόμησης, και διευθέτησης σε εκκρεμότητες, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπομονή, τίποτα δεν είναι αιώνιο. Η νέα Σελήνη στο ζώδιο του Σκορπιού, μας προειδοποιεί για κρυφές ενέργειες, και υπόγειες συμφωνίες.

Στο σημείο που συναντάμε τον Ερμή, δηλαδή στις 17 μοίρες της Παρθένου, βρίσκεται ο απλανής αστέρας Αστερίων, στον αστερισμό των Κυνηγετικών Κυνών. Η ενέργεια που πηγάζει από αυτό τον αστερισμό, βοηθάει τον άνθρωπο να αποκτήσει διεισδυτικό νου, να γίνεται παρατηρητικός, οξυδερκής, και με ικανότητες στο κάθε είδους «κυνήγι».

 

Από τη μυθολογία γνωρίζουμε ότι ο Αστερίων υπήρξε βασιλιάς της Κρήτης και  σύζυγος της Ευρώπης, και υιοθέτησε τα τρία παιδιά που είχε αποκτήσει η Ευρώπη από το Δία , τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ, και τον Σαρπηδόνα. Οι Θεοί τίμησαν τον Αστερίωνα για την αγάπη και την αφοσίωσή του στην Ευρώπη και τα παιδιά της, και τον μεταμόρφωσαν σε λαμπερό αστέρι, χαρίζοντάς του αθανασία. Όταν η Ευρώπη πέθανε, οι Κρήτες την ετίμησαν, δίνοντας το όνομά της σε μια από τις Ηπείρους της γης.