Δήμας: Τι θα κάνετε για την ανακούφιση των αγροτών λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τον καύσωνα;

29
Χρήστος Δήμας. Βουλευτής Κορινθίας -Νέα Δημοκρατία
Χρήστος Δήμας. Βουλευτής Κορινθίας -Νέα Δημοκρατία

Την ανάγκη λήψης μέτρων για τους πληγέντες από τον καύσωνα καλλιεργητές, υπογραμμίζει με Ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας, αναφέρει πως εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον καύσωνα, θα αντιμετωπίσουν δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ανάγκη άμεσης αποζημίωση των αγροτών στην Κορινθία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον καύσωνα

 Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα ο καύσωνας που έπληξε τη χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Κορινθίας και κυρίως στις αμπελοκαλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι η χρονική στιγμή των ζημιών που προκλήθηκαν συμπίπτει με την πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο των αγροτών αφού, εκτός από τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, καλούνται να καταβάλουν το φόρο που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος 2017, καθώς και να παραμείνουν συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους (λογαριασμοί, δάνεια κλπ).

Σε περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν προβλήματα στις καλλιέργειες, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές για τους αγρότες αλλά και για την τοπική οικονομία γενικότερα, η οποία στηρίζει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων της στην αγροτική παραγωγή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο υπουργός:

Έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες προκειμένου να καταγραφούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στην Κορινθία από τον καύσωνα; Προβλέπονται αποζημιώσεις για πιθανούς πληγέντες;