Αυτές είναι οι διεκδικήσεις των Εμπόρων για να υπάρξει ανάκαμψη. Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Αντ. Καλοθέου

15

Στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και Νότιο Δυτικής Ελλάδος (ΟΕΣΠ&ΝΔΕ), που συνήλθε στις 10 και 11 Μαρτίου στο Άστρος Κυνουρίας, το μέλος του και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άργους, Αντώνης Καλοθέου, κατέθεσε προτάσεις με θέμα το ασφαλιστικό και τος οφειλές ΕΦΚΑ καθώς και το Τραπεζικό (κόκκινα δάνεια –POS –ακατάσχετος λογαριασμός).

Προτάθηκαν και υπερψηφίστηκαν τα παρακάτω:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ –ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΚΑ

Από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες 296.720 άτομα, είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν στο ταμείο 241.367. (Καθημερινή 27/1/2018).

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης 2009-2016 οι υψηλές εισφορές έχουν δημιουργήσει οφειλές σε χιλιάδες ανασφάλιστους που φτάνουν περίπου τις 60.000€.

Στο ποσό αυτό έχει χρεωθεί παράνομα ο κλάδος ασθενείας, ενώ ήταν ανασφάλιστοι, η μεγάλη κλάση όπως υπολογιζόταν με βάση τα χρόνια ασφάλισης, τόκοι και προσαυξήσεις, τα 30€ υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ που τελικά δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν ως επίδομα ανεργίας λόγω οφειλών οι έμποροι που έκλεισαν.

Περισσότεροι από 40.000 ασφαλισμένοι της χώρας ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν εγκλωβιστεί καθώς έχουν οφειλή που υπερβαίνει το ποσό των 20.000 €.

Προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τους χιλιάδες ανασφάλιστους που αποδειγμένα δεν προέκυπταν έσοδα ικανά για να πληρώνουν τις εισφορές τους ή έσοδα από άλλες πηγές, καταθέσεις κ.λπ. για να ρυθμίσουν ή για να βγουν σε σύνταξη προτείνουμε:

α) Αφαίρεση του κλάδου ασθενείας, το υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ, τόκους και επιβαρύνσεις 100% .

Χρέωση αναδρομικά του κλάδου σύνταξης όπως υπολογίζεται σήμερα.

Πάγωμα των οφειλών σε όλους ανεξαιρέτως είτε κάνουν ρύθμιση είτε όχι.

β) Για όλους ανεξαιρέτως (ενεργούς και μη ενεργούς εμπόρους) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις δίχως προαπαιτούμενα, τόκους κ.α. Επίσης να υπάρχει δυνατότητα αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση να μπορεί να βάζει όσα μπορεί.

γ) Εναλλακτικά με επιλογή του ασφαλισμένου, όσοι αδυνατούν να κάνουν ρύθμιση να γίνει πάγωμα, κεφαλαιοποίηση των οφειλών, (έχοντας αφαιρέσει τον κλάδο ασθενείας, τόκους και επιβαρύνσεις και υπολογισμένος ο κλάδος σύνταξης όπως γίνεται σήμερα και παρακράτηση από την σύνταξη ή κατά την συνταξιοδότηση μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο.

δ) Να αυξηθεί το όριο οφειλής που παρακρατείται από την σύνταξη από τα 20.000€ στις 50.000€ και να παρακρατείται το 15% της οφειλής από την σύνταξη ή να ρυθμίζετε σε 120 από 40 που είναι σήμερα. Το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο να το καταβάλει σε 12 μήνες έναντι 2 μήνες που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να του δίνεται ολόκληρη η σύνταξη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

ε) Όσοι πληρώνουν τα τρέχοντα του ΕΦΚΑ και έχουν οφειλές προηγούμενων ετών να ασφαλίζονται κανονικά εφόσον πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές μετά τους έξη μήνες και να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

ζ) Όσοι είχαν ανέβει κλίμακα προαιρετικά και πλήρωναν παραπάνω χρήματα, πέραν της υποχρεωτικής εισφοράς, τη διαφορά αυτή για όσα χρόνια πλήρωναν επιπλέον, να αφαιρεθεί από τις οφειλές που έχουν σήμερα με συμψηφισμό.

η) Όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο πάνω από 30.000€ το ποσοστό υπολογισμού του κλάδου σύνταξης να μειώνεται ώστε να μην δημιουργεί μεγάλη δαπάνη για τον ασφαλισμένο

 

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κόκκινα δάνεια.

Όσοι είχαν δάνεια που εξυπηρετούσαν μέχρι τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στη συνέχεια λόγω σημαντικής μείωσης των οικονομικών τους εσόδων βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία πληρωμής του δανείου και δεν έχουν έσοδα από άλλες πηγές ή ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και αδυνατούν να μπουν σε ρύθμιση, να συμπληρώνουν μια φόρμα όπως π.χ. με το κοινωνικό μέρισμα και αναλόγως την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση να γίνεται:

1ον) Εξαγορά στη αξία που αγοράζουν τα funds και ρύθμιση των οφειλών σε πολλαπλές δόσεις.

2ον) Όταν ο οφειλέτης είναι σε πλήρη αδυναμία ή έχει κλείσει την επιχείρηση του και είναι άνεργος, να γίνει εξαγορά όλων των κόκκινων δανείων από μια νέα κρατική τράπεζα ειδικού σκοπού bad bank στην τιμή που αγοράζουν τα funds, ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Πάγωμα των οφειλών με την προϋπόθεση ότι αργότερα θα βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση του οφειλέτη.

3ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε.

4ον) Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση, χωρίς προϋποθέσεις που αποκλείουν τους μικρούς εμπόρους (π.χ. εξασφάλιση, θέμα Τειρεσία κ.α.) από την χρηματοδότηση, ειδικά όσους είναι σε πλήρη αδυναμία, προ της πτώχευσης για αγορά εμπορευμάτων ή εξοπλισμό προκειμένου να ανακάμψουν.

POS – ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ

α) Μείωση του ποσοστού παρακράτησης της προμήθειας με δωρεάν παραχώρηση του μηχανήματος POS.

β) Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός από οπουδήποτε, με βάση των παγίων υποχρεώσεων κάθε επιχείρησης. Όπως π.χ. να μπορεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει τον προμηθευτή του, τα πάγια έξοδα, ΔΕΗ, Τηλέφωνο, ΕΦΚΑ, υπαλλήλους και γενικά ότι αφορά την επιχείρηση.

Όπως δήλωσε σκωπτικά, ο Αντώνης Καλοθέου, “Επιτέλους τον τέταρτο χρόνο κατάφερα να πείσω το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και Νότιο Δυτικής Ελλάδος για τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων από την κρίση συναδέλφων για οφειλές σε τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο.

ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!»