Ο κόσμος του Star Trek

63
Δανάη Καρδαρά

γράφει η Δανάη Καρδαρά

Το σύμπαν του Star Trek που ξεκίνησε ως μια τηλεοπτική σειρά στα μέσα του ’60 κι έμελλε να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, είναι το θέμα που ακολουθεί.

Η πλήρης ανάρτηση, με αναλυτική αναφορά στις σειρές και τα επεισόδια που γυρίσθηκαν, τις κινηματογραφικές ταινίες που κυκλοφόρησαν, καθώς και με πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στο artvilledk.wordpress.com όπου και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά.

 

 

Star Trek, λοιπόν, ονομάζεται το franchise που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Gene Roddenberry (1921-1991) με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά αμερικανικής παραγωγής που προβλήθηκε τη δεκαετία του ’60. Οι περιπέτειες του Star Trek: The Original Series διαδραματίζονται στο μέλλον, οπότε και η γη ανήκει στην Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών (United Federation of Planets).

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε, το 1966 κι είχε τίτλο “The Man Trap.” Ακολούθησαν 6 τηλεοπτικές σειρές (με την έκτη να προβάλλεται τώρα) που εκτείνονται χρονολογικά από το 1966 – 2017, καθώς και 13 κινηματογραφικές ταινίες, πάμπολλα μυθιστορήματα και διηγήματα, βιντεοπαιχνίδια και επιτραπέζια, καθώς και μία σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε το 1973 με τίτλο, «Star Trek: The animated series». Είναι άξιο αναφοράς ότι τον χειμώνα του 2004 δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή σειρά αποκλειστικά από θαυμαστές του franchise με τίτλο, “New Voyages” (= «Νέα Ταξίδια»).

Κάθε χρόνο διοργανώνονται συνέδρια στην Αμερική, όπου οι θαυμαστές μπορούν να συναντηθούν, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να συναντήσουν πολλούς από τους αγαπημένους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε κάποια από τις σειρές ή τις ταινίες του σύμπαντος του Star Trek.

Αυτά ήταν λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το franchise του Star Trek αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές σε πολλές χώρες και έχοντας πλέον τη δική του, ξεχωριστή θέση στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά που δεν ειπώθηκαν. Το πώς το σύμπαν του Star Trek επηρέασε την αμερικανική pop – κουλτούρα είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσαμε να το δούμε σε ένα επόμενο άρθρο…

Ως τότε, να είστε καλά.