ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: «Οι ευχές μας και τρία μηνύματα για τη νέα χρονιά»

101
Αναστάσιος Λάμπρου

Σε λίγες ημέρες υποδεχόμαστε την νέα χρονιά. Εύχομαι στους δημότες του Δήμου Ερμιονίδας, στους πολίτες της Αργολίδας και ευρύτερα στους πολίτες της Πελοποννήσου, που έχουν την δυνατότητα να λάβουν το μήνυμα μου καλή χρονιά με υγεία και με δημιουργική διάθεση προσφοράς. Να μας δώσει δύναμη ο Θεός για να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι οποίες αυξάνονται στην σύγχρονη κοινωνία μας, στην υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Στις μέρες μας απαιτείται να αναζητήσουμε όλοι μαζί μια δημιουργική αντίληψη και να συμβάλλουμε στο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες που μας κρατούν ομήρους με το παρελθόν  και την κακοτυχία της φυλής μας.

Άμεσα απαιτείται να αποδεχτούμε τα σύγχρονα μηνύματα τα οποία πρέπει να γίνουν πράξη με την νέα χρονιά

Πρώτο μήνυμα, η αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης.  

Δεν συμφωνούμε πάντα, υπήρχαν και θα υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, ιδέες προσεγγίσεις  σε όλα τα θέματα σε όλα τα προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ένας ομόκεντρος κύκλος θέσεων που θα υπηρετεί την εθνική στρατηγική τον κοινό στόχο. Επιτέλους υπάρχει αναγκαιότητα να καταλάβουν κάποιοι, ότι οι ταμπέλες περί προδοτών και δοσίλογων ανήκουν στο παρελθόν και μόνο στους ερευνητές της ιστορίας.

Δεύτερο μήνυμα, το αίτημα της αποτελεσματικότητας.

Όλοι μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο απαιτείται να διεκδικούμε, την επίτευξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η αποτελεσματικότητα είναι ένας κρίσιμος δείκτης που αποδεικνύει το ποσοστό επίτευξης αυτών των στόχων. Άρα η αποδοχή της θεωρίας της αποτελεσματικότητας μας κάνει καλύτερους, αποδεχόμαστε επιτέλους την λογική της τεκμηριωμένης και αντικειμενικής αξιολόγησης και μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις για την δυνατότητα που είχαν να πετύχουν τους στόχους τους. Η αξιολόγηση αυτή, και φυσικά η κριτική και ο έλεγχος είναι αναγκαίες προϋποθέσεις  να αλλάξουμε την κοινωνία μας και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της. Κάποιοι ακόμα αντιστέκονται, βολεύονται με την διεκδίκηση μιας μετριότητας, ενός μέσου όρου, μια διαχειριστικής λογικής στην διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών. Ας συμβάλουμε όλοι στην αποδοχή των αξιών, της αρχής της αποτελεσματικότητας για να ωθήσουμε την ελληνική κοινωνία σε μια νέα εποχή.

Τρίτο μήνυμα, η ταύτιση λόγων και έργων της θεωρίας με την πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας σύμφωνα με τους ιστορικούς, αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας μας η μεγάλη απόκλιση λόγων και έργων, της θεωρίας και της πράξης. Επιτέλους οι πολίτες διψούν για αλήθειες για την παρουσίαση της πραγματικότητας. «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», η εικονική πραγματικότητα οι ψευτοτσαμπουκάδες πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό έχει εφαρμογή παντού στην κοινωνική μας ζωή, στην επαγγελματική μας ζωή και σε κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης. Πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά αυτήν την απόκλιση, λόγων και έργων, την ανικανότητα ορισμένων να αντιληφθούν την πραγματικότητα, να ζουν σε μια διαρκή σύγχυση και να μην αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους. Απαιτείται να συμπορεύονται τα έργα μας με τα λόγια μας και τις διακηρύξεις μας , οι πράξεις μας με τις απόψεις μας που διατυπώνουμε,  το έχει ανάγκη η σύγχρονη εποχή μας , η σύγχρονη κοινωνία μας.

Καλή χρονιά σε όλους και ας αποδεχτούμε τα παραπάνω  μηνύματα που θα μας κάνουν καλύτερους.

Kρανίδι 28/12/2017 

Τάσος Γ. Λάμπρου

Καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας