Ελληνικές εταιρείες διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, διακρίνονται στον διεθνή στίβο

55

Πόσοι γνωρίζουν ό,τι στην Ελλάδα λειτουργούν και αναπτύσσονται ένα πλήθος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα, τεχνολογίας διαστήματος; Ονόματα όπως, EMTech, Heron Engineering, Weasic , Geomatics, Theon Sensors, Space Hellas, Terra Spatium, European Dynamics, MaP και Prisma Electronics, είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο. Είναι όμως πολύ γνωστά εκτός συνόρων δεδομένου ότι όλες είναι καινοτόμου χαρακτήρα και εξαγωγικού προσανατολισμού.

Αυτές της επιχειρήσεις βράβευσε, το si-Cluster, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο κ. Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις του διαστημικού κλάδου είπε: «Από την Ελλάδα δεν λείπουν ούτε τα μυαλά, ούτε η επιχειρηματικότητα. Σήμερα αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι καιρός όλες οι δυνάμεις του τόπου, πολιτεία, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκή κοινότητα, να δουλέψουν συντονισμένα για να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά.»

Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος ΕΒΙΔΙΤΕ είπε: «Η Ελληνική βιομηχανία διαστήματος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια αγορά διαστήματος Μια αγορά μεγαλύτερη των 200 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 8%. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί Ελληνικά προϊόντα (hardware & software) αναγνωρίζονται πλέον από τους μεγάλους κατασκευαστές διαστημικών συστημάτων ενώ παράλληλα η τεχνολογία αιχμής που δημιουργείται στην χώρας μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων σε τομείς όπως, του ναυτιλιακού εξοπλισμού, την άμυνας και του ιατρικού εξοπλισμού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας

Παράλληλα προς την εκδήλωση βράβευσης έλαβαν χώρα παρουσιάσεις για ευκαιρίες μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στην αεροδιαστημική και τις διεθνείς τάσεις στην αγορά της διαστημικής βιομηχανίας.

Τέλος, τέσσερα νέα μέλη από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο έγιναν αποδεκτά στο si-Cluster μετά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους: το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.