Αφαιρούν το δικαίωμα ψήφου από την  Πολωνία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί διαφωνούν με τη νομοθεσία που ψηφίζει το κοινοβούλιο της χώρας, για εσωτερικά θέματα   

105

Η ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτουν βήμα βήμα το αποτρόπαιο πρόσωπο και τον τελικό σκοπό που θέλουν να επιβάλουν. Την επιβολή των συμφερόντων που υπηρετούν, εις βάρος της πρωταρχικής αρχής της Εθνικής Κυριαρχίας των κρατών μελών και του δικαιώματος των λαών της στον τρόπο διακυβέρνησης τους.

Η αφαίρεση της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδος υλοποιήθηκε μέσω των μνημονίων χάρις στους πρόθυμους πολιτικούς που υπηρετούν την πολιτική «Ευρώπη με κάθε θυσία». Της Κύπρου, μέσω της προωθούμενης επιβολής εξωθεσμικής κυβέρνησης (σχέδιο Ανάν και παραλλαγές του). Τώρα επιχειρείται εις βάρος της Πολωνίας, με την εκβιαστική αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν αλλάξει τους νόμους που ψήφισε σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας εις βάρος της Πολωνίας, αφαιρώντας της το δικαίωμα ψήφου στα Συμβούλια. Ως αιτιολογικό προβάλλετε ότι η Πολωνία δεν αποσύρει αμφιλεγόμενους νόμους, όπως απαιτεί η Κομισιόν με τους οποίους εκτιμάται ότι επιχειρείται η κυβερνητική χειραγώγηση στη Δικαιοσύνη αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μία χώρα-μέλος απειλείται άμεσα με μια τέτοια ποινή και ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που εκλέχθηκε (προ μηνός) νέος πρωθυπουργός στη χώρα.

Η Κομισιόν επί πλέον προτίθεται να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών της ΕΕ να επιβεβαιώσουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές της Πολωνίας στο δικαστικό σύστημα συνιστούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ και ιδίως του κράτους δικαίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Παρέχεται όμως περιθώριο τριών μηνών προκειμένου ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να αναστρέψει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Είναι πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του Άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε εισαχθεί πριν από 16 χρόνια.

 

Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο … Η Ελλάδα σιωπά

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Zsolt Semjen χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και προειδοποίσε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή αποτελείται από το Σώμα των επιτρόπων το οποίο περιλαμβάνει 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και των Αντιπροέδρων. Οι Επίτροποι (ένας από κάθε χώρα της ΕΕ) αποτελούν την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θητεία τους διαρκεί 5 χρόνια. Κάθε Επίτροπος αναλαμβάνει την ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής με σχετική εντολή του Προέδρου της Επιτροπής, που σήμερα είναι ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.