POS: Φέρνουν το θάνατο του εμποράκου. Οι τράπεζες δεν το χορηγούν αν είσαι περασμένος στον «Τειρεσία». Όλα υπέρ των μεγάλων

17

Οι τράπεζες αρνούνται να χορηγούν POS σε επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στον «Τειρεσία». Οι αρνήσεις των τραπεζών να χορηγήσουν POS σε επαγγελματίες, εξαιτίας των χρεών τους προς τις τράπεζες και της καταχώρησής τους στο σύστημα του “Τειρεσία” δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Από τη μία έχουμε το κράτος να επιβάλλει τα POS και συγχρόνως να επιτρέπει στις τράπεζες να χρεώνουν υψηλές προμήθειες (δύο και τρεις φορές μεγαλύτερες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες). Από την άλλη, και μόλις η πληρωμή με κάρτα έγινε τρόπος αγορών (αυξάνει έτσι το όριο ανάληψης που έχει επιβληθεί λόγω Capital control), έρχονται οι τράπεζες και αρνούνται την πώληση και σύνδεση POS σε μικρές επιχειρήσεις που είναι στην μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Έτσι, όμως, με τις ευλογίες της πολιτείας, οι αδύναμοι πο υ έχουν ήδη πρόβλημα ωθούνται ακόμη πιο πολύ στο περιθώριο και στο κλείσιμο της επιχείρησης ή την φοροδιαφυγή και τα πρόστιμα, ενώ οι μεγάλοι (συνήθως παραρτήματα πολυεθνικών) καρπούνται ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Μέχρι πρότινος, οι μικροί αυτοί επαγγελματίες ευρίσκοντο υπό την Δαμόκλειο σπάθη της εφορίας για την επιβολή προστίμου λόγω …μη προμήθειας POS(!). Προσφάτως, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξαιρεί τις επιχειρήσεις αυτές από τα πρόστιμα, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 83942/27-7-2017 εγκύκλιο της. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, “… το εν λόγω πρόστιμο δεν επιβάλλεται όταν κατά τη διενέργεια ελέγχου ο υπόχρεος επιδεικνύει στο αρμόδιο όργανο, έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η απόρριψη αιτήματος του υπόχρεου έγκρισης χορήγησης τερματικού από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.”

Το ερώτημα, που τίθεται, είναι σε ποιες περιπτώσεις καταχώρησης στον “Τειρεσία” απορρίπτεται η αίτηση για χορήγηση POS και με ποιους τρόπους μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;

Η μη χορήγηση του POS δεν αφορά όλους όσους έχουν καταχωρηθεί στον «Τειρεσία» παρά μόνον όσους είναι στη «μαύρη» λίστα.