Ντιμπέιτ υποψηφίων Κεντροαριστεράς: Υπεύθυνος λόγος από Πόντα και Γάτσιο. Κρυφές συμφωνίες Γεννηματά και Θεοδωράκη καταγγέλλει ο Ανδρουλάκης. Νέα ηγεσία ζητά ο Μανιάτης

61
Άποψη του χώρου διεξαγωγής της τηλεμαχίας

Οι Εννέα υποψήφιοι για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, απάντησαν σε ερωτήσεις κατά την πρώτη τους τηλεμαχία το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας λίγο πολύ τα όσα διακηρύσσουν στις περιοδείες τους και στα διαφημιστικά σποτάκια που ήδη κυκλοφορούν

Απόστολο Πόντας

Υπήρξε εμφανής η αντίθεση Γεννηματά και Θεοδωράκη με τον Γιάννη Μανιάτη, όπως εμφανής ήταν και η πρόθεση Καμίνη να συνεχίσει με Γεννηματά ή Θεοδωράκη. Ξεχώρισε ο πολιτικός λόγος του Απόστολου Πόντα και του Κωνσταντίνου Γάτσιου ενώ ο Γιάννης Μανιάτης επέμεινε στην αλλαγή Ηγεσίας στρέφοντας ουσιαστικά τα βέλη του κατά της Φώφης Γεννηματά.

 Ειδικότερα, σε ότι αφορά την συμφωνία μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για το αν θα ενωθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα, ερώτημα που έθεσε στους δυο επικεφαλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού απάντησε «Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται». Τα λεγόμενα του κ. Θεοδωράκη ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες».

Οι απαντήσεις που έδωσαν αμφότεροι προκάλεσαν το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος τόνισε «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων».

«Θέλουμε μια νέα ηγεσία», τόνισε και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε ότι «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε».

Με τη σειρά του ο Απόστολος Πόντας εξέφρασε την άποψη ότι «Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία».

Κατά την πρώτη ερώτηση οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν με ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα θα συνεργάζονταν σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτοδυναμία, και ποια είναι η θέση τους για την απλή αναλογική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «το θέμα αυτό απασχολεί όλους είναι ένα θέμα της επικαιρότητάς, τα πράγματα είναι απλά, Στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό είναι το πρώτο βήμα». Σε ότι αφορά την απλή αναλογική δεν βοηθάει.

Από την μεριά του ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι «πάμε να χτυπήσουμε τη δεύτερη θέση» και συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ότι οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.

Από την άλλη μεριά ο Γιάννης Μανιάτης εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας δηλώνοντας: «Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος. Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Σειρά έπειτα πήρε ο Δημήτρης Τζιώτης υπογραμμίζοντας ότι «Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά» και συμπληρώνοντας ότι η «ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.»

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είπε όχι και στον ανερμάτιστο δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ, όχι και στην πελατειακή ΝΔ “Αλλά αν υπάρξει εθνική ανάγκη πρέπει να συζητήσουμε μαζί της γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις – Ασφαλής δρόμος στην καταστροφή η απλή αναλογική”.

Ο Απόστολος Πόντας υποστήριξε ότι «Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα» και κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι εκφράζουν συντηρητική πολιτική. Ο ίδιος δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής και εκτίμησε ότι στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής.»

Η Φώφη Γεννηματά από την άλλη επισήμανε ότι όσοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βρεθούν προ εκπλήξεων «Κανείς δε θα κρυφτεί πίσω από εμάς, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους – Εκλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (άνω του 42%), με σπάσιμο εκλογικών περιφερειών και ψήφο στον απόδημο ελληνισμό.»

«Είναι εύκολη απάντηση το όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν πρέπει να πάρει από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο δεύτερος κύκλος της τηλεμαχίας αφορούσε θεματική ερώτηση των δημοσιογράφων στους υποψηφίους.

Γιάννης Μανιάτης για διακυβέρνηση Παπανδρέου

«Φθάσαμε στη μεγαλύτερη διαγραφή δημοσίου χρέους που έχει γίνει ποτέ. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν. Και δε μπορούμε να είμαστε και αρχηγοί καιδήμαρχοι, προσέθεσε, απευθυνόμενος στον Γιώργο Καμίνη. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή.»

Δημήτρης Τζιώτης για μέλλον των ιδρυτικών σχημάτων
«Ευχαριστώ τη Φώφη Γεννηματά που μας κάλεσε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και τον Σταύρο Θεοδωράκη που συμμετέχει. Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση, αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοί μας. Θέλουμε έναν αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει.»

Σταύρος Θεοδωράκη για το αν ποτέ ψήφισε ΠΑΣΟΚ και σε ποιους απευθύνεται
«Όταν ανέλαβα ήμασταν έβδομο κόμμα. Και αυτό το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης Μανιάτης ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα. Τώρα είμαστε τρίτο κόμμα γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά. Ξέρουμε τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε. Θα είμαι αμείλικτη σε φαινόμενα διαφθοράς.»

Γιάννης Ραγκούσης για χρέη ΠΑΣΟΚ
«Δε μπορεί να ταυτίσουμε τη νέα παράταξη με τη σκοπιμότητα να φύγει από τη μέση το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα αναλάβει την αποπληρωμή του. Το Κίνημα δεν μεταβιβάζει μόνο το χρέη του, αλλά και μία σειρά σημαντικών βημάτων προόδου».

Μανιάτης και Γεννηματά

Φώφη Γενηματά για τον αν μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ
«Όταν ανέλαβα την ηγεσία το ΠΑΣΟΚ ήταν έβδομο. Το γνωρίζει ο φίλος μου ο Γιάννης που το 15′ δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην πατρίδα του την Αργολίδα. Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και προχωρούμε στην ενότητα της παράταξης με ένα προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης του τόπου.»

Απόστολος Πόντας για το σποτ με τον Φρανκ Άντεργουντ
«Δεν τρόλαρα τη διαδικασία. Το βίντεο έσπασε το προσωπείο της σοβαροφάνειας. Υπεύθυνος για την κρίση είναι ο Κώστας Καραμανλής και για αυτό υπήρχε η εικόνα του στο βίντεο. Έκανα το βίντεο για να καταστήσω γνωστή την παρουσία μου.»

Νίκος Ανδρουλάκης «Ευρωβουλευτής και πρόεδρος;»
«Δεν έχει σχέση η θέση του ευρωβουλευτή εκλεγμένου με πάνω από 113 χιλιάδες ψήφους με κομματικού στελέχους. Ως ευρωβουλευτής είμαι στο κέντρο των εξελίξεων. Το περίφημο 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν λάθος απέναντι στην κοινωνία, για αυτό τότε πρότεινα το ασυμβίβαστο.»

Γιώργος Καμίνης για πρόωρες εκλογές
«Είναι τιμή να με εκπροσωπούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Το κρίσιμο είναι να δεσμευτούμε όλοι πως θα πάμε σε ένα ενιαίο, πολυτασικό κόμμα. Ένα κόμμα συμμετοχής με ανοιχτές διαδικασίες. Και να μπούμε εμείς στα παπούτσια των νέων. Τρομερό λάθος ότι δεν δεχθήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.»

Άποψη του χώρου διεξαγωγής της τηλεμαχίας

Ο τρίτος κύκλος της τηλεμαχίας είχε θέμα την δημοκρατία τους θεσμούς και το πολίτευμα.

Κωνσταντίνος Γάτσιος για έλλειψη κουλτούρας
«Πρέπει να πάμε σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, Βουλή των 200 και θητείες. Η χώρα δε χρειάζεται ανεπάγγελτους… ισοβίτες.»

Απόστολος Πόντας για τον πληθωρισμό υποψηφίων
«Η ιδιότητα του πολιτικού δεν είναι κλειστή. Οι πολιτικοί είναι όσοι διεκδικούν το δικαίωμα και αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμμετοχής».
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ