ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Ο Θερμαλισμός στην αιχμή της τουριστικής πολιτικής του Δήμου

54

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Πόλεων Θερμαλισμού (European Historic Thermal Towns Association) που πραγματοποιήθηκαν στο Λουτράκι. Η διοργάνωση έγινε με φροντίδα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε η θεσμοθετημένη Διημερίδα “The Café of Europe” με τίτλο THERMAL VISIONS: Κοινωνική Καινοτομία και Κοινωνικές Επενδύσεις/ Νέες Ευκαιρίες Ανάδειξης για τις Θερμαλιστικές Πόλεις. Παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Montecatini (Ιταλία) & Πρόεδρος της Ε.Η.Τ.Τ.Α., Guiseppe Bellandi και η Εκπρόσωπος του Δικτύου στην Ελλάδα, Ζωή Καζαζάκη. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης αναφέρθηκε στη στρατηγική πρωτοβουλία LOUTRAKI PLUS που υλοποιεί ο Δήμος και την απευθείας θεσμική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Λαγκαδά & Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ), Ιωάννη Καραγιάννη ο οποίος παρουσίασε τον ιαματικό τουρισμό στην ελληνική πραγματικότητα και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας και Εμπειρογνώμωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιωάννη Νασιούλα ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινωνικές επενδύσεις ως αντίδοτο στην κρίση μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα HORIZON 2020 & EFSI.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου και ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Τουρισμού & Marketing.

Τα αποτελέσματα ένταξης του Δήμου είναι εμφανή καθώς έχει τεθεί η αφετηρία για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος, τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων που αποφέρουν οικονομικούς πόρους και την ένταξη σε προγράμματα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και των προϊόντων του spa, μέσα από διευρωπαϊκές συνεργασίες μεταξύ των λουτροπόλεων, υπό τη σκέπη ενός θεσμοθετημένου Ευρωπαϊκού Δικτύου.

 

Η επίσκεψη των μελών του Δικτύου στον Δήμο δημιούργησε νέες δυνατότητες ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος καθώς έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον τόπο μας, να απολαύσουν τη φιλοξενία και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και τις εμπειρίες τους και στις χώρες τους.

Η γνωριμία με τα αξιοθέατα, την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά μας ξεκίνησε με τον διάπλου του Ισθμού, σε ένα επιβλητικό τοπίο και ολοκληρώθηκε στη λίμνη Βουλιαγμένης Περαχώρας, σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και γαλήνης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δικτύου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου Loutraki Thermal Spa και του Ποσιθεραπευτηρίου (Δημοτική Πηγή Λουτρακίου), σε αρχαιολογικούς χώρους όπως, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το Μουσείο Ίσθμιας, τον Ναό της Ήρας στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου – Περαχώρας, τον Φάρο Ηραίον στο Μελαγκάβι, τον Όσιο Πατάπιο και τη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαγκαδά και Πρόεδρος ΣΔΙΠΕ, Ιωάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Πετρίτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου και ο Γραμματέας του ΣΔΙΠΕ, Μάρκος Δανάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του δικτύου της Ε.Η.Τ.Τ.Α. είναι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τριάντα εννέα (39) θερμαλιστικών πόλεων από δεκαπέντε (15) χώρες της Ευρώπης όπως, η λουτρόπολη Vichy στη Γαλλία, Acqui Τherme, Montecatini και Salsomaggiore Therme στην Ιταλία, Bath στην Αγγλία, Ourense στην Ισπανία, Spa στο Βέλγιο και άλλες.