Ένας Πύργος στεγάζει το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη

339
Εδώ στεγάζεται το Μουσείο Παχνιδιών

Στο πέτρινο κτήριο της παραλιακής οδού του Παλαιού Φαλήρου, στεγάσθηκε και θα λειτουργεί το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη. Ένα κτήριο του με γοτθικά στοιχεία και δυο πυργίσκους, κατασκευασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, που το συνοδεύουν μύθοι και ιστορίες ήταν ο καταλληλότερος χώρος για να στεγάση παιχνίδια και ιστορίες παιδικής φαντασίας.

Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στις 26 Οκτωβρίου, με περισσότερα από 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα, εμπλουτισμένο με τη συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη, μια απ’ τις δέκα καλύτερες στην Ευρώπη. Η Νόρα Χατζοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου παιχνιδιών περισσότερο από 15 χρόνια έχει διηγηθεί μια ιστορία για κάθε παιχνίδι.

Αρχαίες κωδωνόσχημες κούκλες… κοκάλινες του 6ου αι. μ.Χ. με αληθινά μαλλιά και τα υφάσματα που διατηρούνται ακόμα… ή το κεντημένο καραβάκι από την εποχή της Τουρκοκρατίας για τα κάλαντα της Άνοιξης με την άφιξη των χελιδονιών.

Αντικείμενα που συνδέονται με έθιμα και παραδόσεις, όπως τις κούκλες που στήνονταν (κι εξακολουθούν να στήνονται) κάθε 3 του Μάρτη σε βάθρο στο σπίτι για τη Γιορτή των Κοριτσιών στην Ιαπωνία, ή το καλαμένιο φίδι που έτρεχαν τα παιδιά στα χωράφια για ευφορία.

Υφασμάτινες κούκλες -κουτσούνες και ειδικά σε μαύρες κουτσούνες από τη Σαντορίνη κατασκευασμένες από υπηρετικό προσωπικό από την Αφρική που είχε φτάσει στο νησί.

Μολυβένια στρατιωτάκια κατασκευασμένα στη Γερμανία που απεικονίζουν μάχη Ελλήνων-Τούρκων ή το κουκλοθέατρο της Αντίστασης με τον ‘Μισιλίνη και τον Χιτλιρίδη’.

Ο κόσμος των τρένων του Νικόλαου Τομπάζη και οι μηχανικές κούκλες που άλλαζαν όψη…….

Διαβάστε περισσότερα και απολαύστε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ