Νέος γύρος αντιπαράθεσης Τατούλη με ΣΥΡΙΖΑ. Τα ρίχνει στους κομματικούς αλλά απλώνει γέφυρες στην κυβέρνηση

34

Τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πελοπόννησο, δείχνουν τα δόντια τους στον Πέτρο Τατούλη και προσπαθούν να κοντύνουν τις φιλοδοξίες του. Αφορμή της σύγκρουσης, αυτή τη φορά, είναι το υπό διοργάνωση «Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου», που γίνεται στα πλαίσια του κυβερνητικού προπαγανδιστικού σχεδιασμού προσέγγισης των τοπικών κοινωνιών και ενεργοποίησης των τοπικών στελεχών του κόμματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που ως γνωστόν προωθεί το μοντέλο των ημι-αυτόνομων Περιφερειών με αυξημένες αρμοδιότητες, αντέδρασε σφοδρά στην προσπάθεια παράκαμψής του και με δημόσια ανακοίνωση αντιπαρατίθεται μαζί τους μιλά «για προσπάθεια κομματικοποίησης» και ξεκαθαρίζει ότι «…ο Αναπτυξιακός Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι ευθύνη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου…»

Στο κομμάτι, όμως, της ανακοίνωσης που αφορά την κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, φροντίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας, εν όψει και της πολιτικής απομόνωσης στην οποία ο ίδιος έχει περιέλθει. Γι’ αυτό και βάζει στο κάδρο της αντιπαράθεσής-με ήπιο τρόπο- τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας «…σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε την ευθύνη μας προς κανένα κόμμα, είτε βρίσκεται στην Κυβέρνηση, είτε όχι…».

Καταλήγει δε, διαχωρίζοντας τον Πρωθυπουργό –και προσφέροντας άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα- λέγοντας:

«…Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές, που σαφώς υπονομεύουν το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, δεν είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και ζητάμε την άμεση παρέμβασή του».

 

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

«Τα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση των Περιφερειαρχών της Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό της χώρας, στόχο έχουν τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας ανά Περιφέρεια και προϋποθέτουν τη θεσμική συνεργασία μεταξύ φορέων της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.

Με έκπληξη είδαμε την προσπάθεια κομματικοποίησης του επικείμενου συνεδρίου της Πελοποννήσου, το οποίο θα προσδιοριστεί μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, από κομματικά στελέχη, Βουλευτές και μία Αυτοδιοικητική παράταξη του Σύριζα. Δε δίστασαν να οργανώσουν μάλιστα προσυνεδριακές συγκεντρώσεις. 

Τους δηλώνουμε ρητά ότι ο Αναπτυξιακός Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι ευθύνη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε την ευθύνη μας προς κανένα κόμμα, είτε βρίσκεται στην Κυβέρνηση, είτε όχι.

Τέτοιες προσπάθειες άλλωστε θυμίζουν τις ιδεοληπτικές πρακτικές ταύτισης κόμματος και κράτους, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά καθεστώτα και ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ασκήσει κομματική κηδεμονία στις αναπτυξιακές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραβλέποντας τις θεσμικές ευθύνες, όπως προβλέπονται από το νόμο. Παραμένουμε συνεπείς τόσο στην ευθύνη μας, όσο και στην πολιτική μας δέσμευση ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου συνδέεται άρρηκτα με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές, που σαφώς υπονομεύουν το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, δεν είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και ζητάμε την άμεση παρέμβασή του».