Απόστολος Πόντας: Το στέλεχος των Κινήσεων Πολιτών που διεκδικεί την Ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ.

79

Πιστεύει και αγωνίζεται για μια Εθνική Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική και Παράταξη που θα ενώσει τάσεις και πρόσωπα του πολυδιασπασμένου χώρου της Κεντροαριστεράς. Ως αρχηγός της ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης), έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής συμμετέχοντας στην μέχρι σήμερα προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην ανακοίνωση με την οποία ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Πόντας, (κατάγεται από την Ηλεία) γνωστοποίησε την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου διευρυμένου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς καταγράφει σκέψεις και απόψεις που προκαλούν ενδιαφέρον:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενος τη σπουδαιότητα της διαδικασίας, επιθυμώ να σας πληροφορήσω, μέσω της παρούσας ανακοίνωσης, πως δηλώνω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του νέου διευρυμένου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκα κατόπιν ώριμης σκέψης και μένοντας πιστός στις αρχές της ωφέλιμης συμμετοχής και του δημιουργικού πολιτικού διαλόγου, οι οποίες αποτέλεσαν το θεμέλιο δημιουργίας της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) και τον πυλώνα αφύπνισης και συνένωσης μιας ομάδας νέων προοδευτικών πολιτών προερχόμενων από την ανοιχτή κοινωνία, στους οποίους οφείλω πολλά και πιστεύω πως έχουν την ικανότητα και την υποδομή να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός μεγάλου προοδευτικού και εκσυγχρονιστικού κινήματος, που θα οδηγήσει την Χώρα στο μέλλον που της αρμόζει, στο μέλλον που δικαιούται.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να υπερβούμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τους κομματικούς δογματισμούς και να ενώσουμε όλους πολίτες που προσμένουν το πέρας της σκοτεινής παρένθεσης που βιώνουμε ως Χώρα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ερχόμαστε ως άνθρωποι της γενιάς μας να εκφράσουμε όλες τις γενιές και ως μη επαγγελματίες πολιτικοί να εμπλουτίσουμε και να χρωματίσουμε την πολιτική γεωγραφία. Αρκετοί, που κρίνουν τα αλλότρια μόνο βάση των ιδίων, ίσως θεωρούν την απόφασή μου αυτή πρωτόγνωρη και παρακινδυνευμένη για το πολιτικό μέλλον τόσο το δικό μου, όσο και όσων με ακολούθησαν έως σήμερα. Η απάντηση που δίνουμε είναι πως δεν ασχοληθήκαμε με τα κοινά για να πετύχουμε στην πολιτική, αλλά για να βοηθήσουμε την πολιτική να πετύχει και ως επιτυχία της πολιτικής θεωρούμε την διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου και την ανανέωσή της σε ιδέες και πρόσωπα.

Για εμάς η Ελλάδα είναι μια χώρα με αδιαμφισβήτητο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μια χώρα που της αξίζει να προοδεύει και να ευημερεί. Ερχόμαστε για να αναδείξουμε τις δεξιότητες των πολιτών, να ενώσουμε δυνάμεις και να εμπνεύσουμε το όραμα και το πολιτικό αφήγημα του νέου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού φορέα. Ερχόμαστε να ενώσουμε κόμματα και όχι να διαλύσουμε κόμματα και τρέφοντας τον δέοντα σεβασμό στους πυλώνες του δημοκρατικού τόξου, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως επίσης και στην ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με τους οποίους συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι. Διακηρύσσουμε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η παράταξη όλων των Δημοκρατών ανεξαρτήτως ιδεολογικού αποτυπώματος ή κομματικού παρελθόντος.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να δηλώσω απερίφραστα, πως σέβομαι απόλυτα όλους τους συνυποψηφίους μου σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση και πως δεν καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερο ή λιγότερο ικανούς, αλλά να κρίνουν τα επιχειρήματα, τις προτάσεις, το πολιτικό υπόβαθρο και το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα προτείνει ο καθένας μας.

Τίποτα δεν μου χαρίστηκε και τίποτα δεν ζητώ να μου χαριστεί, όπως τίποτα δεν χαρίστηκε στους Έλληνες πολίτες. Τίποτα δεν μας δόθηκε ως Χώρα είτε πολιτειακά, είτε κοινωνικά, εύκολα και τυχαία και τίποτα δεν θα μας δοθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σκληρά, να αντιδράσουμε απέναντι στην μιζέρια, να μονιάσουμε και να επιδιώξουμε με πάθος μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος, η νέα Μεγάλη Ιδέα για την οποία καλούμαι να αγωνιστώ Εγώ, Εσείς, Όλοι μας.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και του καθήκοντος. Τώρα θα κοπιάσουμε, θα δουλέψουμε, θα σχεδιάσουμε και θα πράξουμε για τον κοινό μας σκοπό. Και τότε το μέλλον όλων μας θα είναι καλύτερο, δημιουργικότερο και θα μας ανήκει δικαιωματικά».